» 
Arabic Bulgarian Chinese Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Finnish French German Greek Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Malagasy Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swedish Thai Turkish Vietnamese
Arabic Bulgarian Chinese Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Finnish French German Greek Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Malagasy Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swedish Thai Turkish Vietnamese

definition - Google_kereső

definition of Wikipedia

   Advertizing ▼

Wikipedia

Google kereső

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.

A Google logója

A Google internetes keresőrendszer, amely egyúttal (kapcsolt alkalmazásait is beleértve) térképként, pénzváltóként, számológépként, naptárként, helyesírás-ellenőrzőként és szótárként is használható.[1] Különlegességei közé tartozik a PageRank osztályozási módszer, a groups keresés, a képkeresés, valamint számos innovatív internetes adatkinyerési rendszer. A projektet Larry Page és Sergey Brin alapította, mindketten a Stanford Egyetemen végeztek.

A Google jelenleg az egyik legnépszerűbb keresőrendszer, aminek részben az az oka, hogy a találatok nagyon gyakran vannak olyan sorrendben, ahogy a keresést végző személy elvárja. A web egyik legnépszerűbb ilyen jellegű szolgáltatásaként legalább 200 millió keresési kérés érkezik be hozzá és társlapjaihoz naponta.

A weblapok tartalmában végzett kereséseken túl lehetőség van többek közt képek, hírek, fórumtémák és árucikkek keresésére is, és a HTML oldalakon kívül még 13 különböző fájltípus tartalmában is keres (egyszerű szöveges fájlok, PDF, Word-dokumentumok, Excel-táblázatok stb.). 2005 júniusáig a Google mintegy 8,05 milliárd weblapot, 1,3 milliárd képet és 1 milliárd Usenet-üzenetet indexelt, azaz mintegy 10,4 milliárd elemet. Emellett még egy időre el is tárolja az indexelt tartalmakat. Ezeket találjuk a találati elemek mellett "Tárolt változat" -ra kattintással. Amennyiben az eredeti weboldal kiszolgálása megszűnt, a kívánt tartalom még elérhető lehet ezáltal.

Tartalomjegyzék

A „PageRank” és a „Hypertext Matching Analysis”

 

A Google keresési mechanizmusa a PageRank eljáráson alapszik (melyet 2001 szeptemberében szabadalmaztattak), melynek lényege, hogy azt mérik, hány link mutat egy adott weboldalra. A PageRank rendszer egy adott weboldal népszerűségének és fontosságának mérésén alapszik.

 

Google Toolbar PageRank

Valódi PageRank

0

0-100

1

100-1000

2

1000-10000

3

10000-100000

4

100000-1000000

 

Egy adott site PageRank-je havonta változik, mert ennyi időnként a Google újra indexeli az internetes oldalakat.

A PageRank algoritmusa

PR(A) = (1-d) + d (PR(T1)/C(T1) + … + PR(Tn)/C(Tn))

PR = PageRank
d= ~0,85
c = az oldalon lévő linkek száma
PR(T1)/C(T1) = Az oldal PageRankje elosztva a lapon lévő összes linkek számával. (módosított PageRank)

Ahogy minden demokratikus rendszernek, a PageRank technológiának is vannak hibái:

 • Piaci környezetben a PageRank technológia ki van téve mindenféle csalásoknak.
 • Minden linket működőnek fogad el.
 • A vendégkönyvekben való spammelés jelentősen megnövelheti egy weboldal mutatóját.
 • Az emberek elkezdtek magas mutatójú címeket eladni.
 • A blogok használata is nagyban csökkenti a rendszer hatékonyságát.
 • A technológia hátrányosan érinti az új weboldalakat.

Keresett állományok és testreszabás

A Google a HTML-en kívül 13 más állománytípust is rendszerez és tárol. A jelentősebbek: PDF, Word-dokumentumok, Excel-táblázatok, Flash- (SWF) animációk, szövegfájlok stb. A szöveg és SWF fájlok kivételével a tartalmat HTML-re konvertálva tárolja a Google, így azok böngészővel is megtekinthetők.

A felhasználók beállíthatják az alapértelmezett nyelvet, bekapcsolhatják a SafeSearch szűrőt (alapértelmezés szerint moderate), és beállíthatják a laponként megjeleníthető találatok számát. Ezeket a beállításokat hosszú ideig a felhasználók gépén maradó ún. „HTTP-sütik” segítségével tárolják, ami technikailag lehetővé teszi, hogy a Google a felhasználó által indított kereséseket azonosítsa és név (ill. a böngésző adatai) szerint tárolja.

A kereső a beírt szöveg első 32 szavát veszi figyelembe, és maximum az első 1000 találat jeleníthető meg, laponként legfeljebb 100.

Keresőkulcsszavak

A keresőszövegben speciális kulcsszavak használatával adhatunk meg összetettebb lekérdezéseket.

Ezek közül néhány:

 • link: <URL> – A megadott URL-re mutató (linkelő) lapok
 • site: <URL> – csak a megadott URL-lel adott site-on keres
 • define: <query> – a Google értelmező szótár definíciója az adott szóra
 • info: <URL> – az adott URL-re vonatkozó információk
 • filetype: <filetype> – csak a megadott típusú file-típusok között keres, például doc, txt, jpg
 • related: <URL> – hasonló, ill. az adott URL-hez logikailag kapcsolódó site-ok listája

A Google által felismert speciális kulcsszavak (angol nyelvű) teljes listája az interneten is elérhető.[2][3]

Újabb fejlesztések

2007 májusában vezették be az univerzális keresés funkciót, ami annyit tesz, hogy a Google nemcsak a weblapok, hanem a videók, képek, hírek, blogok, térképek és könyvek között is keres.[4] 2008 novembere óta a bejelentkezett felhasználók a SearchWiki koncepció jegyében a saját találati listájuk egyes tételeit lejjebb vagy feljebb rangsorolhatják, eltüntethetik, illetve mások számára is elérhető megjegyzéssel láthatják el, s az így kialakított listát meg is oszthatják egymással.[5] 2009. márciusi fejlesztésként jelent meg a szemantikus keresés egy próbaváltozata, ahol a Google megpróbálja értelmezni a keresőkifejezést, összefüggést találni a keresőmezőbe írt szavak között, és intelligensen válogatni a találatok között. Az így kapott eredmények egyelőre csak az oldal alján, egy sávban jelennek meg.[6]

2009 májusában jelent meg a „csodakerék” funkció, amely konkrét keresőszavak nélkül is lehetővé teszi egymást követő választások útján a navigációt.[7]

AdSense

A Google AdSense gyors és egyszerű eszköz bármilyen méretű weblap tartalomszolgáltatójának abban, hogy webhelye tartalmához kapcsolódó Google-hirdetéseket jeleníthessen meg tartalmi oldalán, illetve hogy ezáltal is bevételre tegyen szert.[8]

AdWords

A Google AdWords gyors és egyszerű módja a jól célzott kattintás alapú (CPC) hirdetésnek költségkerettől függetlenül. Az AdWords-hirdetések a Google keresési eredményei mellett jelennek meg, ahogy az egyre bővülő Google Network keresési és tartalomoldalain is. A Google létrehozott egy minősítési rendszert az AdWords-höz. Azon magánszemélyek (vagy bizonyos esetben cégek), akik teljesítik az előfeltételeket, valamint leteszik a vizsgát, jogosultak az ún. Google Advertising Professional cím használatára.[9]

Google Csoportok

Az internetes hírcsoportokat (newsgroup) először a DejaNews kezdte archiválni, azonban a projektnek nem volt elég pénze a fennmaradáshoz. Megszűnésekor a Google megvásárolta adatbázisukat, és elérhetővé tette a keresését.

A Usenet csoportok 1981-től kereshetőek.

Egyéb

 • 2003-ban a „google” szó bevonult az angol szótárakba. A „to google” ige jelentése: „interneten Google segítségével keresni”.
 • a google kifejezés először egy 1913-ban megjelent angol gyerekkönyvben, a The Google Book-ban szerepelt, egy szörny neveként.[10][11]

Lásd még

Keresőoptimalizációs versenyek

Jegyzetek

 1. Vége a szótárak korának (Nyest.hu, 2009. szeptember 9.)
 2. Search strategies
 3. Google Advanced Operators Cheat Sheet
 4. Radikálisan megújul a Google keresője (Webisztán, 2007. május 16.)
 5. Bréking: a Google forradalmasítja keresőjét (Webisztán, 2008. november 20.)
 6. Megváltoztatta keresési technikáját a Google (Index, 2009. március 25.), Mit ért a Google a magyar politikából? (Index, 2009. március 26.)
 7. Csodakerékkel segíti a keresést a Google (Index, 2009. május 14.)
 8. Google AdSense
 9. Google Advertising Professional
 10. Vincent Cartwright Vickers: The Google Book, ISBN 0192797352
 11. A könyv szövege a Google Blogoscoped blogon

Külső hivatkozások

Magyarul

Angolul


 

All translations of Google_kereső


sensagent's content

 • definitions
 • synonyms
 • antonyms
 • encyclopedia

 • definíció
 • szinonima

Dictionary and translator for handheld

⇨ New : sensagent is now available on your handheld

   Advertising ▼

sensagent's office

Shortkey or widget. Free.

Windows Shortkey: sensagent. Free.

Vista Widget : sensagent. Free.

Webmaster Solution

Alexandria

A windows (pop-into) of information (full-content of Sensagent) triggered by double-clicking any word on your webpage. Give contextual explanation and translation from your sites !

Try here  or   get the code

SensagentBox

With a SensagentBox, visitors to your site can access reliable information on over 5 million pages provided by Sensagent.com. Choose the design that fits your site.

Business solution

Improve your site content

Add new content to your site from Sensagent by XML.

Crawl products or adds

Get XML access to reach the best products.

Index images and define metadata

Get XML access to fix the meaning of your metadata.


Please, email us to describe your idea.

WordGame

The English word games are:
○   Anagrams
○   Wildcard, crossword
○   Lettris
○   Boggle.

Lettris

Lettris is a curious tetris-clone game where all the bricks have the same square shape but different content. Each square carries a letter. To make squares disappear and save space for other squares you have to assemble English words (left, right, up, down) from the falling squares.

boggle

Boggle gives you 3 minutes to find as many words (3 letters or more) as you can in a grid of 16 letters. You can also try the grid of 16 letters. Letters must be adjacent and longer words score better. See if you can get into the grid Hall of Fame !

English dictionary
Main references

Most English definitions are provided by WordNet .
English thesaurus is mainly derived from The Integral Dictionary (TID).
English Encyclopedia is licensed by Wikipedia (GNU).

Copyrights

The wordgames anagrams, crossword, Lettris and Boggle are provided by Memodata.
The web service Alexandria is granted from Memodata for the Ebay search.
The SensagentBox are offered by sensAgent.

Translation

Change the target language to find translations.
Tips: browse the semantic fields (see From ideas to words) in two languages to learn more.

last searches on the dictionary :

4869 online visitors

computed in 0.031s

I would like to report:
section :
a spelling or a grammatical mistake
an offensive content(racist, pornographic, injurious, etc.)
a copyright violation
an error
a missing statement
other
please precise:

Advertize

Partnership

Company informations

My account

login

registration

   Advertising ▼