» 
Arabic Bulgarian Chinese Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Finnish French German Greek Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Malagasy Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swedish Thai Turkish Vietnamese
Arabic Bulgarian Chinese Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Finnish French German Greek Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Malagasy Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swedish Thai Turkish Vietnamese

definition - Kambodža

definition of Wikipedia

   Advertizing ▼

synonyms - Kambodža

see also - Kambodža

   Advertizing ▼

phrases

analogical dictionary

Wikipedia

Kambodža

Wikipedia

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Preah Reachea Nachakr Kampuchea
 
lippuvaakuna
Valtiomuotoperustuslaillinen monarkia
Kuningas
Pääministeri
Norodom Sihamoni
Hun Sen
PääkaupunkiPhnom Penh (999 084 as.)
Muita kaupunkejaKâmpóng Saôm (175 891 as.)
Pinta-ala
 – josta sisävesiä
181 040 km² (sijalla 87)
2,7 %
Väkiluku (2004)
 – väestötiheys
 – väestönkasvu
13 363 421 (sijalla 65)
72,5 / km²
1,81 % (2005)
Viralliset kieletkhmerin kieli
ValuuttaRiel (KHR)
BKT (2003)
 – yhteensä
 – per asukas
sijalla
22,76 miljardia USD
1 700 USD
HDI (2002)0,568 (sijalla 130)
Elinkeinorakennemaatalous 35 %,
palvelut 35 %,
teollisuus 30 % BKT:sta
Aikavyöhyke
 – kesäaika
UTC+7
ei käytössä
Itsenäisyys
Ranskasta
 
9. marraskuuta 1953
Lyhenne
Maatunnus
 
KH
ajoneuvot: K
lentokoneet: XU
Kansainvälinen
suuntanumero
+855
Motto
(Kansakunta, uskonto, kuningas)
KansallislauluNokoreach

Kambodžan kuningaskunta on valtio Kaakkois-Aasiassa, rajanaapureinaan Vietnam, Laos ja Thaimaa. Kambodžassa on yli 13 miljoonaa asukasta, pääosin theravada-buddhalaisia. Kambodža on Indokiinaa 10001300-luvuilla hallinneen Khmer-valtakunnan seuraajavaltio. Kambodžan maantiedettä hallitsevat Mekong-joki (khmeriksi Tonle Thom, "suuri joki") ja Tonle Sap -järvi. Vuosina 1975–1979 maan virallinen nimi oli Demokraattinen Kamputsea.

Sisällysluettelo

Historia

Pääartikkeli: Kambodžan historia

Funan ja Chenla

Kambodžan alueen ensimmäiset kehittyneet sivilisaatiot ilmaantuivat ensimmäisellä vuosituhannella. 300-, 400- ja 500-luvuilla intialaistuneet Funanin ja Chenlan valtiot pitivät hallussaan Kambodžan ja Lounais-Vietnamin alueita. Valtioilla oli läheiset suhteet Kiinaan ja Intiaan. Valtioiden kadottua Khmer-kulttuuri alkoi kukoistaa alueella 800-luvulta 1200-luvulle.

Angkor ja Khmer-valtakunta

Angkorin aikakausi oli kulttuurin ja politiikan kannalta Kambodžan kulta-aikaa. 800-luvulta 1400-luvulle kestäneen khmer-kuningaskunnan perusti Jayavarman II, ja pääkaupungiksi otettiin Angkor. Khmerit olivat omaksuneet uskonnollisia ja poliittisia ideoita ja instituutioita Intiasta ja perustivat keskitetysti hallitun kuningaskunnan, joka hallitsi Kaakkois-Aasiaa suuren osan olemassaoloajastaan. Angkorin valtakunnan kuninkaat pitivät itseään universaaleina kuninkaina ja onnistuivat rakentamaan suuren valtakunnan laajentamalla vaikutusvaltaansa ympäröiville alueille sotilaallisilla valloituksilla.[1] Valloitusten avulla saatiin suuri määrä työvoimaa, jolla kuninkaat rakennuttivat kanaaleja sekä suuria vesialtaita. Tämä puolestaan mahdollisti useiden riisisatojen kasvattamisen vuodessa ja lisäsi näin valtakunnan vaurautta. Työvoiman avulla kuninkaat rakennuttivat omaksi ja jumalien kunniaksi mahtavia uskonnollisia monumentteja.[2] Suurin näistä monumenteista on Suryavarman II:n rakennuttama Angkor Watin temppeli. Suryavarman II hallitsi noin vuodesta 1113 vuoteen 1150 saakka.

Jayavarman VII:n valtakauden (1181–n. 1218) aikana kuningaskunta laajentui voimakkaasti. Toisin kuin edeltäjänsä, jotka olivat pitäneet yllä hindulaista jumalkuninkaan myyttiä, Jayavarman VII oli theravadabuddhalaisuuden suojelija.

Jayavarman VII aloitti rakennustyöt, jotka käsittävät Angkor Thomin kuninkaallisen kaupungin, jonka tunnetuin rakennus on Bayonin temppeli.[3] Hän rakennutti myös yli 200 lepotaloa ja sairaalaa valtakuntaansa ja piti yllä pääkaupungista maakuntakeskuksiin johtanutta tieverkkoa, joka helpotti verojen keräämistä ja rakennusprojekteja. Historioitsija George Coedesin mukaan "Kukaan muu kambodžalainen kuningas ei voi väittää siirtäneensä niin paljon kiveä". Usein laatu kärsi määrän ja nopean rakentamisen vuoksi, kuten kauniissa mutta huonosti rakennetussa Bayonissa.

Miehitys ja siirtomaa-aika

Thaimaalaisten valloitettua Angkorin vuonna 1431 Kambodža joutui vuosia kestäneen vieraan vallan alle – Siam lännessä ja Vietnam idässä. Tämä aikakausi tunnetaan myös "Kambodžan pimeänä aikana". Ajanjakso päättyi, kun maasta tehtiin Ranskan protektoraatti vuonna 1863 ja siitä tuli osa Ranskan Indokiinaa. Kambodžan siirtomaapäällikkö oli Résident Supérieur, ja maakunnissa hallitsivat paikalliset kuvernöörit. Vuonna 1897 maan kuvernööri valitti esimiehilleen Pariisissa, että Kambodžan kuningas Norodom ei enää ollut kykenevä hallitsemaan maata, ja sai oikeuden ottaa kuninkaan roolin verojen määräämisessä sekä kuninkaallisten virkamiesten ja seuraavan kuninkaan nimittämisessä. Norodomille ja hänen seuraajillensa jäi keulakuvan rooli, myös buddhalaisessa uskonnossa. Siirtomaa-aikana ranskalaiset saivat korkeimmat virat, ja alempiin virkoihin palkattiin mieluiten vietnamilaisia.

Toisen maailmansodan aikana japanilaiset miehittivät Kambodžan. Sodan loputtua vuonna 1945 kuningas Norodom Sihanouk vaati itsenäisyyttä Ranskasta. Sotilaallisen tilanteen huonontuessa koko Indokiinassa Ranska päätti myöntää Vietnamille, Laosille ja Kambodžalle itsenäisyyden vuonna 1953. Sankariksi noussut kuningas Sihanouk tuli Phnom Penhiin riemusaatossa ja itsenäisyyspäivää juhlittiin 9. marraskuuta 1953. Viimeiset ranskalaiset virkamiehet lähtivät maasta vuonna 1954. Tasavaltalainen Norodom Sihanouk luopui kruunusta 1955 ja ryhtyi johtamaan maata pääministerinä. Kuninkaan aseman hän jätti isälleen. Kuninkaan kuollessa 1960 hänestä tuli taas valtionpäämies.

Sisällissota

Ranskan indokiinan sodassa (1946–1954) kommunistit johtivat kapinaa Ranskan Indokiinan siirtomaavaltaa vastaan Vietnamissa ja Laosissa. Myös Kambodžassa syntyi ranskalaisten ja monarkian vastainen sissiliike, Khmer Issarak (Vapaat Khmerit), jossa kuitenkin kommunistien vaikutus oli varsinkin alkuun vähäinen. Indokiinan sodan päätyttyessä 1954 Kambodžan kommunisteja ei hyväksytty edes neuvotteluosapuoleksi ja suurin osa heistä pakeni Vietnamiin. Alusta alkaen hajanainen Khmer Issarak lopetti pääosin toimintansa, joskin sen oikeistosiipi muodosti Khmer Serei (Valkoiset Khmerit)-sissiliikkeen joka toimi Sihanoukin hallintoa vastaan.

Ranskan vetäydyttyä Yhdysvallat siirtyi tukemaan Etelä-Vietnamin hallintoa kommunistien hyökkäykseltä Vietnamin sodassa.

Kambodžaa yksinvaltaisesti hallinnut Sihanouk pyrki pysyttelemään konfliktissa puolueettomana. Alkuun Sihanoukin hallinto oli USA:n tukema, mutta 60-luvun puolivälissä suhteet USA:han viilenivät ja Sihanouk alkoi lähestyä Pohjois-Vietnamia ja Kiinaa. FNL ja Pohjois-Vietnam alkoivat Sihanoukin hiljaisella suostumuksella sijoittaa lukuisia tukikohtia Kambodžaan.

Kambodžan kommunistit, ns. "Punaiset khmerit" käynnistivät 1967–1968 kapinan Sihanoukia vastaan. Sihanoukin pitäessä yllä hyviä suhteita Hanoihin, Pekingiin ja Moskovaan, punakhmerit jäivät kuitenkin alkuun vaille ulkopuolista tukea, mikä vahvisti liikkeen kansallismielistä asennetta.

FNL:n sissit hyökkäilivät etelävietnamilaisten kimppuun Kambodžasta käsin, joten presidentti Nixon määräsi USA:n ilmavoimat pommittamaan salaisesti, ilman kongressin lupaa, heidän asemiaan Kambodžassa. Vähitellen pommitukset lisääntyivät ja tulivat julkisuuteen. Ne jatkuivat vuodesta 1969 vuoteen 1973, jona aikana pommeja käytettiin 2 756 941 tonnia, eli enemmän kuin Saksaa ja Japania vastaan toisessa maailmansodassa yhteensä Hiroshiman ja Nagasakin pommit mukaan luettuina.[4] Pommituksissa arvioidaan kuolleen noin 600 000 kambodžalaista. Sihanouk, joka oli jälleen alkanut lähentyä USA:ta, joutui hyväksymään pommitukset hiljaisesti.

Vuonna 1970 Sihanoukin ollessa vierailulla Neuvostoliitossa parlamentti ja oma hallitus syrjäyttivät hänet Yhdysvaltain tuella ja johtoon nimettiin pääministeri Lon Nol. Sihanoukin serkku Sirik Matak, jonka ranskalaiset olivat aikoinaan jättäneet syrjään kuninkaan vaalissa nimitettiin varapääministeriksi. Protestiksi Sihanouk siirsi tukensa kommunistisille Pol Potin johtamille Punaisille khmereille. Punakhmerit saivat maaseudun suosiota USA:n pommitusten synnyttämän katkeruuden takia sekä Sihanoukin avulla ja lupaamalla karkottaa kaikki ulkovallat.

Lon Nolin noustua valtaan myös FNL ja Pohjois-Vietnam alkoivat tukea punakhmerejä. Pohjoisvietnamilaiset valtasivat FNL:n huoltoreitit turvatakseen suuria alueita maan itäosissa ja luovuttivat niiden hallinnon punakhmereille. Etelä-Vietnamin armeijan ja USA:n joukkojen vastahyökkäykset muuttivat Kambodžan yhdeksi Vietnamin sodan taistelutantereeksi, ja lopulta punakhmerit hallitsivat käytännössä koko maaseutua.

Kun Yhdysvallat lähti Vietnamista ja FNL Kambodžasta, punaiset khmerit jatkoivat taistelua syrjäyttäen Lon Nolin hallinnon. 17. huhtikuuta 1975 Kambodžan kommunistinen puolue valloitti Phnom Penhin ja Lon Nol pakeni Yhdysvaltoihin. Norodom Sihanouk palasi valtaan, mutta joutui pian radikaalien kommunistien syrjäyttämäksi. Jäljellä oleva hallitus hajotettiin nopeasti ja Sihanouk menetti virallisesti asemansa valtion päämiehenä. Kambodžasta tuli kommunistinen tasavalta ja Khieu Samphanista ensimmäinen presidentti.

Kambodžan kartta

Pol Potin kausi

Pol Pot nimitettiin Kambodžan pääministeriksi ja hän aloitti koko maan läpäisevät sosialistiset reformit. Markkinatalous, yksityisomaisuus ja raha lakkautettiin ja kansan tuli elää pienissä yhteisöissä.[5]

Pol Pot vastusti "kaupunkielämää" tiukasti ja piti kaupunkilaisia loisina. Ennen punakhmerien valtaannousua Phnom Phenissä asui 2,5 miljoonaa ihmistä. Sota oli ajanut ihmisiä kaupunkeihin. Punaiset khmerit evakuoivat kansalaiset kaupungeista maalle, missä heidät pakotettiin kolhooseihin. Kaupungit lakkautettiin viikossa ja koko kansasta puolet menetti kotinsa. Uskonnot kiellettiin. Sivistyneistö, varakkaat ihmiset ja liike-elämässä toimineet surmattiin. Omaisuudesta tuli yhteistä ja koulutus järjestettiin yhteiskouluissa. Monet kuolivat nälkään, sairauksiin tai teloituksiin. Sisällissodan, Pol Potin ohjelmien ja Vietnamin miehityksen uhriluvusta kiistellään. Yleisin arvio Pol Potin ajan uhriluvusta on 1,3–1,7 miljoonaa, josta ehkä puoli miljoonaa teloituksina. Vankiloissa kuoli saman verran, pakkosiirtojen uhreina hieman vähemmän ja tauteihin ja nälkään ehkä lähes miljoona ihmistä. Vuonna 1979 väestö oli pudonnut 8 miljoonasta arviolta 5,2 miljoonaan, josta ehkä 0,8 miljoonaa menehtyi jo ennen Pol Potin valtaantuloa 1975.

Punakhmerien välit Vietnamiin alkoivat pian kiristyä. Kambodžan vietnamilaisvähemistö joutui vainon kohteeksi ja Pol Potin hallinto esitti Vietnamille aluevaatimuksia. Rajakahakoiden jälkeen Vietnam hyökkäsi Kambodžaan loppuvuodesta 1978. Armeijasta ei ollut juuri vastarintaa ja Pol Pot joutui pakenemaan Thaimaan rajalle. Vietnam asetti valtaan hallituksen, joka koostui Pol Potin vainoja paenneista punakhmereistä. Pol Pot säilytti kuitenkin seuraajia ja kykeni jatkamaan taistelua pienellä alueella maan läntisessä osassa. Tässä vaiheessa Kiinan kansantasavalta, joka oli aikaisemmin tukenut Pol Potia, hyökkäsi ja kävi lyhyen sodan Vietnamin kanssa. Myös Thaimaa ja Yhdysvallat vastustivat Vietnamin valtapyrkimyksiä. Kiinan kansantasavalta ja etenkin Yhdysvaltain presidentti Jimmy Carter estivät Vietnamin tukeman Kamputsean kansantasavallan pääsyn YK:hon, jossa Kambodžaa edusti 1990-luvun alkuun asti punakhmerien, Sihanoukin monarkistien ja khmerkansan vapautusrintama KPNLF:n pakolaishallitus.

Vaalit

Rauhansopimus eri osapuolten (Vietnamin, Kamputsean kansantasavallan hallituksen, punaisten khmerien sekä tasavaltalaisen KPNLF:n ja monarkistisen ANS:n) välillä syntyi parin vuoden neuvottelujen jälkeen 1991. Vietnamin joukot vetäytyivät ja sissiliikkeiden johtajat pääsivät palaamaanKambodžaan.

YK:n tukemat vuonna 1993 järjestetyt vaalit auttoivat palauttamaan järjestystä. Maa palautettiin monarkiaksi ja Norodom Sihanoukista tuli jälleen kuningas, nyt ilman poliittista valtaa. Hän jätti kruunun vuonna 2004 Norodom Sihamonille.

Tasaisten vaalien jälkeen kanssapääministereiksi nimitettiin Kambodžan kansanpuolueen Hun Sen ja monarkistisen FUNCINPECin prinssi Norodom Ranariddh, Norodom Sihanoukin vanhin poika. 7. heinäkuuta 1997 Hun Sen järjesti verisen vallankaappauksen, joka syöksi Ranariddhin vallasta. Vuoden 1998 vaalien jälkeen Hun Sen jatkoi ainoana pääministerinä ja Norodom Ranariddh parlamentin puhemiehenä. Hallitus loi vakautta ja teki rauhan Punaisten khmerien kanssa. Kambodžalaiset yrittävät nyt rakentaa jälleen maataan vuosien kauhun jälkeen. Kambodžassa ei ole ollut merkittävää innostusta tuomita punakhmerien johtajia. Ta Mok kuoli vuonna 2006 ja entisistä johtajista on vangittuna vain Kang Kek Ieu. Suurin osa nykyään elävistä kambdozalaisista on syntynyt punaisten khmerien jälkeen.

Politiikka

Pääartikkeli: Kambodžan politiikka

Kambodža oli sekasortoisessa tilassa 1970-luvulta 1990-luvulle, kunnes maassa pidettiin YK:n järjestämät vaalit. Niiden jälkeen tilanne maassa on rauhoittunut. Yksi vakautumisen seurauksista oli vallanvaihdon vaivattomuus kuningas Sihanoukin luopuessa kruunusta poikansa Norodom Sihamonin hyväksi 14. lokakuuta 2004.

Kambodža on perustuslaillinen monarkia, jota johtaa pääministeri. Valtionpäämies on kuningas, mutta hänellä ei ole todellista valtaa. Kuninkaasta käytetään virallisesti nimitystä preahmâhaksat (khmeriksi – kirjaimellisesti preah–pyhä, mâha–suuri (sanskritista, vastaava sana maharaja) ja ksat–sotilas, hallitsija). Kuningas Norodom Sihanoukin jäätyä eläkkeelle hänelle luotiin uusi titteli preahmâhaviraksat (khmeriksi – vira tulee sanskritin sanasta vīra ja tarkoittaa "rohkea tai tärkeä mies, sankari, päällikkö", vastaava sana latinassa vir, viris ja suomessa viriili) Preahmâhaviraksatina Norodom Sihanoukilla on paljon arvovaltaa ja hän on Kambodžassa kunnioitettu mielipidejohtaja. Kambodžassa sanotaankin olevan kaksi valtionpäämiestä: nykyinen ja entinen kuningas.

Maan lakiasäätävät elimet ovat 61-jäseninen senaatti, jonka jäsenet nimitetään, ja 123-jäseninen alahuone, joka valitaan vaalein viiden vuoden välein. Oikeuslaitos on heikko, sillä suurin osa lakimiehistä ja tuomareista tapettiin puna-khmerien aikana. Vuonna 1997 Kambodžan kansanpuolueen (Cambodian People's Party, CPP) Hun Sen syrjäytti lyhyessä sisällissodassa kanssaan yhteisesti maata hallinneen pääministerin, prinssi Norodom Ranariddhin. Kansanpuolue voitti vaalit vuonna 1998 ja muodosti koalition Ranariddhin rojalistisen FUNCINPEC-puolueen kanssa, tällä kertaa Hun Sen ainoana pääministerinä. Vuoden 2003 vaaleissa CPP sai parlamentissa 73 paikkaa ja 47 % äänistä. Liberaalinen oppositiopuolue Pak Sam Rainsy sai 24 paikkaa (22 %) ja FUNCINPEC 26 paikkaa (21 %). Valittujen joukossa oli yksitoista naista.

Kambodžan nimi

Vuoden 1993 postimerkki nimellä État du Cambodge

Khmerin kielellä Kambodžalle on kaksi nimeä. Muodollinen nimi on Prâteh Kampuchea (khmeriksi mul-kirjoituksella ; tavallisella tyylillä ), kirjaimellisesti "Kambodžan maa". Prâteh on virallinen maata tarkoittava sana, joka on peräisin sanskritista ja vastaa sanaa pradesh, kuten Intian osavaltiossa Uttar Pradesh. Nimi Kampuchea tulee muinaiselta khmer-kuningaskunnalta Kambudžalta, jota asuttivat pohjoisintialaiset, perustajansa Kambu Svayambhuvan mukaan nimetyt kambudžat. He olivat iranilainen heimo, joiden alueella mm. zarathustralaisuuden on arveltu syntyneen.

Kambodžan epävirallinen, maan asukkaiden yleisesti käyttämä nimi on Srok Khmae – , kirjaimellisesti "khmerien maa" (nimen Khmae lopussa on kirjoitettaessa r, mutta se on hävinnyt puheesta jo 1800-luvulla). Kambodžan virallinen nimi khmeriksi on lisäksi Preahreachanachâk Kampuchea (Mul-kirjoituksella , tavallisella ), "Kambodžan kuningaskunta". Vuoden 1953 itsenäistymisen jälkeen maan virallinen nimi on vaihtunut useita kertoja.

Osat

Pääartikkeli: Kambodžan osat

Kambodža jaetaan 20 maakuntaan (ខេត្ត – khet) ja neljään maakunnantasoiseen kuntaan (ក្រុង – krong). Maakunnat jaetaan edelleen piirikuntiin (srok), jotka vuorostaan jaetaan kuntiin (khum). Kunnat jaetaan piireihin (khan) ja edelleen kortteleihin (sangkat).

Kunnat on merkitty tähdellä *.

 1. Banteay Meanchey
 2. Battambang
 3. Kampong Cham
 4. Kampong Chhnang
 5. Kampong Speu
 6. Kampong Thom
 7. Kampot
 8. Kandal
 9. Koh Kong
 10. Kep*
 11. Kratié
 12. Mondulkiri
 13. Oddar Meancheay
 14. Pailin*
 15. Phnom Penh*
 16. Sihanoukville* (Kompong Som)
 17. Preah Vihear
 18. Pursat
 19. Prey Veng
 20. Ratanakiri
 21. Siem Reap
 22. Stung Treng
 23. Svay Rieng
 24. Takéo

Maantiede

Kambodža satelliittikuvassa tammikuussa
Pääartikkeli: Kambodžan maantiede

Kambodžan alue on noin 181 040 neliökilometriä suuri. Maalla on 800 kilometrin raja Thaimaan kanssa pohjoisessa ja lännessä, 541 kilometrin raja Laosin kanssa koillisessa ja 1 228 kilometrin raja Vietnamin kanssa idässä ja kaakossa. Kambodžalla on lisäksi 443 km:n pituinen rantaviiva Thaimaanlahdella.

Maan huomattavin maantieteellinen piirre on Tonle Sapin (Suuri järvi) tulvatasanko, joka on kuivana kautena 2 590 neliökilometrin suuruinen ja sadekautena noin 24 605 km². Tiheästi asutettu, riisinviljelyyn käytetty tasanko on Kambodžan keskeisin alue. Suurin osa maasta (noin 75 %) on alle 100 metrin korkeudella merenpinnasta. Poikkeukset ovat Cardamon-vuoret (korkein kohta 1 813 metriä) ja niiden kaakkoinen laajentuma Dâmrei-vuoret (noin 500–1 000 metrin korkuiset "Elefanttivuoret"), sekä Dângrêk-vuorten jyrkänne Thaimaan rajalla (korkeus noin 500 metriä). Kambodžan korkein kohta on 1 813 metriin kohoava Phnom Aoral Pursatin lähellä maan keskiosassa.

Kambodžan lämpötila vaihtelee 10 °C ja 38 °C välillä. Lounaasta tulevat monsuunit tuovat maahan kosteaa ilmaa Thaimaanlahdelta ja Intian valtamereltä toukokuusta lokakuuhun. Eniten Kambodžassa sataa syys-lokakuussa. Koillinen monsuuni puhaltaa kuivalla kaudella, joka kestää marraskuusta maaliskuuhun. Kuivin kausi on tammi-helmikuussa.

Talous

Pääartikkeli: Kambodžan talous

Viime aikojen kehityksestä huolimatta Kambodžan talous kärsii yhä vuosikymmenien sisällissodasta ja levottomuuksista. BKT henkeä kohti kasvaa nopeasti, mutta on yhä alhainen muihin alueen maihin verrattuna. Suurin osa maaseudun talouksista ovat riippuvaisia maataloudesta. Kambodžan tärkeimmät vientituotteet ovat riisi, kala, raakapuu, vaatteet ja kumi. Maan suurimmat vientikumppanit ovat Yhdysvallat, Singapore, Japani, Thaimaa, Hongkong, Indonesia ja Malesia.

Kambodžan talouden toipuminen hidastui rajusti vuosina 19971998 Aasian talouskriisin, väkivaltaisuuksien ja poliittisten ongelmien vuoksi. Matkailu ja ulkomaisten sijoitusten määrä vähentyivät. Myöhemmin talouskasvu on kuitenkin ollut vakaata. Vuonna 1999, joka oli ensimmäinen täysin rauhallinen vuosi 30 vuoteen, kasvu oli 5,0%. Vakavista tulvista huolimatta BKT kasvoi 5,0% vuonna 2000, 6,3% vuonna 2001 ja 5,2% vuonna 2002. Matkailu on Kambodžan nopeimmin kasvava elinkeino, ja saapumiset maahan lisääntyivät vuoden 1997 219 000:sta yhteensä 1 055 000:een vuonna 2004. Vuonna 2004 BKT henkeä kohti oli Kambodžassa 1 900 dollaria.

Kambodžan väestöltä puuttuu kunnollinen koulutus etenkin köyhällä maaseudulla, jonka infrastruktuuri on lähes olematon. Pelko poliittisesta epätasapainoisuudesta ja korruptiosta vähentävät ulkomaisia investoijia ja viivyttävät ulkomaisen avun saapumista maahan.

Angkor Wat

Matkailu

Matkailu on maan toiseksi suurin kovan valuutan lähde tekstiiliteollisuden jälkeen [1]. Valtaosa maahan saapuvista matkailijoista vierailee Angkorissa tai Phnom Penhissä [2]. Muita tärkeitä kohteita ovat Sihanoukville (Kambodžan ainoa satama), jossa on suosittu ranta, ja Kampotin kaupungin ympäristö.

Angkor Watin temppelikompleksi on parhaiten säilynyt esimerkki khmer-arkkitehtuurista. Angkor tarkoittaa "kaupunkia" ja Wat "temppeliä". Alue oli matkailijoilta kielletty sisällissodan aikana. Se sai kansainvälistä huomiota osakseen toimittuaan elokuvan Lara Croft: Tomb Raider kuvauspaikkana vuonna 2001. Kuuluisa 54-torninen Bayonin hymyilevin kasvoin koristeltu temppeli sijaitsee Angkor Thomin keskellä. Monet matkailijat käyvät myös Tuol Sleng-museossa, punakhmerien vankilassa, sekä yhdellä tärkeimmistä kuoleman kentistä Choeung Ekissä. Kambodža on myös seksimatkailun tärkeä kohdemaa – erityistä huolta on esitetty lapsiprostituoitujen ja prostituutioon pakotettujen kohtalosta [3].

Phnom Penh

Liikenne

Sisällissota vahingoitti Neuvostoliiton antamasta avusta huolimatta pahasti Kambodžan liikennejärjestelmää. Maassa on kaksi rautatielinjaa, joiden pituus on yhteensä 612 kilometriä. Linjat kulkevat pääkaupungista Sihanoukvilleeen etelärannikolle ja Phnom Penhistä Sisophoniin (vaikka junat usein jäävätkin Battambangiin).

Kambodžan suuri vesitieverkko on ollut kaupankäynnin kannalta historiallisesti tärkeä. Mekong-joki ja Tonle Sapin joki, niiden lukuisat sivujoet ja Tonle Sap -järvi muodostavat yhteensä 3 700 kilometriä vuoden ympäri kulkukelpoisia vesireittejä. Kambodžalla on kaksi tärkeää (Phnom Penh ja Sihanoukville) ja viisi pienempää satamaa. Maassa on kuusi siviililentokenttää: Pochentongin kansainvälinen lentokenttä Phnom Penhin lähellä on suurin ja Siem Reap, Battambang, Mondulkiri, Ratanakiri ja Stung Treng pienempiä. Paikalliset käyttävät liikkumiseen yleensä autoja, moottoripyöriä tai busseja. Matkailijat käyttävät usein riksoja.

Merkittävimmät luonnonvarat

Merkittävimmät vientituotteet

Väestö

Pääartikkeli: Kambodžan väestö

Kambodža on etnisesti hyvin homogeeninen: yli 90 % kambodžalaisista on khmerejä ja puhuvat khmerin kieltä, joka on myös valtion virallinen kieli. Vähemmistöjä ovat kiinalaiset, vietnamilaiset, chamit ja khmer loeut. Khmerin kieli kuuluu austroaasialaisten kielten mon-khmer-ryhmään. Ranskan kieli on yleisin vieras kieli, jota myös opetetaan kouluissa ja yliopistoissa ja käytetään hallinnossa. Viime vuosina monet nuoret kambodžalaiset ovat kuitenkin siirtyneet käyttämään englantia, ja sen asema onkin vahvistumassa.

Theravada-buddhalaisuus, jota punakhmerit sortivat, on jälleen maan pääuskonto. Muslimeja väestöstä on 5% ja kristittyjä 2%.

Kulttuuri

Pääartikkeli: Kambodžan kulttuuri
Khmer-armeija käymässä sotaan chameja vastaan, reliefi 1100–1200-lukujen vaihteesta

Khmer-kulttuuri, joka kehittyi ja levittäytyi erityisesti Khmer-valtakunnan aikana, on vaikuttanut suuresti naapurimaihin Laosiin ja Thaimaahan. Khmerit ovat kehittäneet oman musiikkinsa, arkkitehtuurinsa ja veistostaiteensa. Nykyäänkin khmer-kulttuuri on hyvin hierarkkista, mikä näkyy muidenkin Aasian maiden tapaan mm. vanhuuden kunnioituksessa.

Musiikki

Kambodžan musiikki luokitellaan perinteiseen kansanmusiikkiin ja pop-musiikkiin. Kansanmusiikkiin liittyy usein uskonnollisia tansseja, jotka esittävät tarinoita ja myyttejä. Monia tansseja säestää orkesteri, johon kuuuvat ching (symbalit), roneat (bambuksylofoni), pia au (huilu), sralai (oboe), chappay (banjo), gong (pronssinen gong), tro (viulu) ja erilaisia rumpuja. Jokainen tanssijan tekemä ele tai liike viittaa tiettyyn ideaan, myös abstrakteihin konsepteihin kuten tänään (sormen osoittaminen ylöspäin). Klassinen tanssi koki renessanssin 1960-luvulla prinsessa Norodom Bopha Devin johtamana.

Kambodžalainen popmusiikki jaetaan kahteen kategoriaan: ramvong and ramkbach. Ramvong on hidasta tanssimusiikkia, kun taas ramkbach liittyy kiinteästi Thaimaan kansanmusiikkiin. Siem Reapin provinssissa Thaimaasta lähtöisin oleva kantrum-musiikki on suosittua. Tunnettuja kambodžalaisia artisteja ovat Sinn Sisamouth, Ros Sereysothear, Pan Ron, Noy Vannet, Meng Keo Pichenda ja Lour Sarith.

Ruoka

Khmer-keittiö on samantapainen kuin naapurimaiden huomattavasti tunnetummat keittiöt. Se ei käytä yhtä paljon mausteita kuin thai-keittiö. Curry-ruoat, khmeriksi kari (ការី) osoittavat alueen siteet Intian keittiöön. Kiinan vaikutus on nähtävissä monissa erityyppisisssä riisinuudeleissa, ja kiinalaisten emigranttien maahan tuona nuudelikeitto tunnetaan nimellä kuytheav (កុយទាវ). Banh chiao on Kambodžalainen versio vietnamilaisesta bánh xèosta, joka vuorostaan on versio ranskalaisista krepeistä. Khmer-keittiö käyttää tietynlaista fermentoitua kalatahnaa (prahok) tai katkaraputahnaa (kapik) mausteena monissa ruoissa. Tärkein curryen ja jälkiruokien ainesosa on kookosmaito. Melkein joka ateria syödään riisin kanssa.

 • Amok − kalaa kookosmaitocurryssa käärittynä banaaninlehtiin ja höyrytettynä
 • Ansom chek − sylinterinmuotoinen banaaninlehtiin kääritty ja banaanilla täytetty riisikakku
 • Ansom chrook − sylinterinmuotoinen banaaninlehtiin kääritty, porsaanlihalla ja mungopaputahnalla täytetty riisikakku
 • Banh chiao − keltainen pavunversoilla ja lihalla täytetty, valkosipuli-kalakastikkeen kanssa tarjoiltava riisijauhoista tehty kreppi
 • Bok l'hong − papaijasta tehty, happamalla limetti- ja kalakastikkeella maustettu salaatti. Voi sisältää tomaattia.
 • Bistek − raa'an lehtisalaatin ja tomaatin päällä lihaa ja sipulia
 • Kari − Curreja on useita erilaisia – tärkeimmät ovat mausteinen punainen kanacurry ja makea vihreä kalacurry. Curry tarjoillaan joskus riisivermicellin tai patongin kanssa.
 • Kuytheav − naudanliemi, riisinuudeleita ja muita aineksia
 • Babar − eräänlainen riisipuuro, joka tarjotaan sellaisenaan tai lihan kanssa
 • Samlar machu − hapan tamarindikeitto. Sisältää lihaa, tomaatteja, ananasta ja muita kasviksia ja yrttejä.
 • Ngam nguv − sitruunoilla maustettu kanakeitto
 • Yao hon tai yaohon − eräänlainen kambodžalainen fondue

Viitteet

 1. Bit, S:"The Warrior Heritage", sivu 5. Seanglim Bit, 1991
 2. Thierry, S:"Watching Cambodia", sivu 63-64, 73-74. Kailash Editions, 1997
 3. Rooney, D:"Angkor", sivu 147-166. Airphoto International Ltd., 2002
 4. Yale.edu Owen & Kiernan, Bombs over Cambodia, 2006
 5. "Punakhmerien hallinto oli avoimesti hirveä", Helsingin Sanomat 23.5.2009 s. C2

Aiheesta muualla

ace:Kamboja.

 

All translations of Kambodža


sensagent's content

 • definitions
 • synonyms
 • antonyms
 • encyclopedia

 • määritelmä
 • synonyymi

Dictionary and translator for handheld

⇨ New : sensagent is now available on your handheld

   Advertising ▼

sensagent's office

Shortkey or widget. Free.

Windows Shortkey: sensagent. Free.

Vista Widget : sensagent. Free.

Webmaster Solution

Alexandria

A windows (pop-into) of information (full-content of Sensagent) triggered by double-clicking any word on your webpage. Give contextual explanation and translation from your sites !

Try here  or   get the code

SensagentBox

With a SensagentBox, visitors to your site can access reliable information on over 5 million pages provided by Sensagent.com. Choose the design that fits your site.

Business solution

Improve your site content

Add new content to your site from Sensagent by XML.

Crawl products or adds

Get XML access to reach the best products.

Index images and define metadata

Get XML access to fix the meaning of your metadata.


Please, email us to describe your idea.

WordGame

The English word games are:
○   Anagrams
○   Wildcard, crossword
○   Lettris
○   Boggle.

Lettris

Lettris is a curious tetris-clone game where all the bricks have the same square shape but different content. Each square carries a letter. To make squares disappear and save space for other squares you have to assemble English words (left, right, up, down) from the falling squares.

boggle

Boggle gives you 3 minutes to find as many words (3 letters or more) as you can in a grid of 16 letters. You can also try the grid of 16 letters. Letters must be adjacent and longer words score better. See if you can get into the grid Hall of Fame !

English dictionary
Main references

Most English definitions are provided by WordNet .
English thesaurus is mainly derived from The Integral Dictionary (TID).
English Encyclopedia is licensed by Wikipedia (GNU).

Copyrights

The wordgames anagrams, crossword, Lettris and Boggle are provided by Memodata.
The web service Alexandria is granted from Memodata for the Ebay search.
The SensagentBox are offered by sensAgent.

Translation

Change the target language to find translations.
Tips: browse the semantic fields (see From ideas to words) in two languages to learn more.

last searches on the dictionary :

NOUSEVA · PETOLINTU · HATI · TIEL · TOTO · INEX · GUMP · KIETOA · Kanaria · ROHKEASTI ·
4789 online visitors

computed in 0.078s

I would like to report:
section :
a spelling or a grammatical mistake
an offensive content(racist, pornographic, injurious, etc.)
a copyright violation
an error
a missing statement
other
please precise:

Advertize

Partnership

Company informations

My account

login

registration

   Advertising ▼