» 
Arabic Bulgarian Chinese Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Finnish French German Greek Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Malagasy Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swedish Thai Turkish Vietnamese
Arabic Bulgarian Chinese Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Finnish French German Greek Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Malagasy Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swedish Thai Turkish Vietnamese

definition - Mesa_Verde_Nemzeti_Park

definition of Wikipedia

   Advertizing ▼

Wikipedia

Mesa Verde Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.

Mesa Verde Nemzeti Park
Világörökség
A Sziklapalota látképe a Mesa Verde Nemzeti Parkban
Adatok
OrszágAmerikai Egyesült Államok
TípusKulturális helyszín
KritériumokIII
Felvétel éve1978
Elhelyezkedése
Mesa Verde Nemzeti Park
A kanyonokkal szabdalt Mesa Verde látképe

A Mesa Verde Nemzeti Park az Egyesült Államok délnyugati részén Colorado államban (Montezuma County), az Utah, Colorado, Arizona és Új-Mexikó államok határánál (Four Corners, „Négy sarok”) elterülő 211 négyzetkilométeres nemzeti park. A területet síkságok, kopár fennsíkok és sziklás dombok, valamint mély kanyonok alkotják. Ezen a vidéken három indián kultúra fejlődött: délen a mogollónoké, avagy a „hegyi népeké” (kr. u. 150-1500); a hohokamoké, avagy az „eltűnteké” (kr.u. 300-1250); és az anasaziké, azaz az „ősöké”, vagy „régieké” (kr.e. 185-kr.u 1300). Az anasazi indiánok fénykorukban négy mai állam területét foglalták el, egészen Nevada déli részéig. A kanyonok meredek falaiba épített sziklafalvaik ma is állnak. A leglátványosabb és legismertebb település a 2600 méteres magasságban álló Sziklapalota (Cliff Palace). Ezt a kulturális értékét tekintve különlegesen gazdag – 4000 régészeti lelőhelyet, valamint rengeteg kő- és barlangrajzot rejtő – vidéket, 1906-ban Theodore Roosevelt elnök nemzeti parkká nyilváníttatta, és 1978 óta része az UNESCO világörökségi [1] helyszíneinek.

Tartalomjegyzék

Fekvése és földrajza

A Mesa Verde Nemzeti Park Coloradótól 30 kilométerre délre, a 160. számú út mentén Cortez és Durango között terül el.

A vidék vad, sziklás, 2600 méter magasan elterülő, boróka és fenyőerdővel benőtt fennsíkját a Rio Grande, a Green River, a Colorado és más folyók által évezredek során kivájt, mély kanyonok szabdalják. A meredek sziklafalak magassága 200 és 600 méter közötti.

Felfedezése

A Cliff Palace – Sziklapalota, kép: Gustaf Nordenskiöld, 1891.
A Sziklapalota ma (2006.)

A spanyol hódítók a 16. században értek el a mai Egyesült Államok délnyugati vidékére és a Mesa Verde (spanyol = „zöld asztal”) fennsíkra. Ők nevezték el a területet és az őslakosokat is az itt talált falvak alapján pueblo (falu) indiánoknak.

Az ősi pueblók jelentős tárgyi és építészeti hagyatéka között nem maradtak írásos nyomok, arról hogy hogyan nevezték saját magukat. Korunk navaho indiánjai anasaziknak („ősöknek”) nevezik őket.

A anasazik jellegzetes, a kanyonok falain természetesen kialakult peremekre, barlangok és üregek köré épített „lebegő” sziklaházait 1888 decemberében két cowboy, Richard Wetherill és Charles Mason fedezte fel.

A leleteket elsőként Gustaf Nordenskiöld (a finn-svéd sarkkutató Adolf Erik Nordenskiöld fia) kutatta. Feltérképezte, lefotózta és szisztematikusan dokumentálta az omlásnak indult falvakat és lakótornyokat.[1] Az itt talált tárgyak egy részét saját hazájába szállíttatta – ma a Finn Nemzeti Múzeumban láthatók –, amely tettéért rongálás vádjával letartóztatták. Szabadulása után 1893-ban visszatért Svédországba és kutatásainak eredményeit a The Cliff Dwellers of the Mesa Verde című könyvében jelentette meg. E munkája nyomán szerzett tudomást a nagyközönség a különleges indián falvak létezéséről. Nordenskiöld munkássága, régészeti körökben ma is vitatott, ám többen úgy vélik, hogy tevékenységével jelentősen hozzájárult a terület nemzeti parkká nyilvánításához, ezzel az Amerika területén talált legősibb kulturális leletek megőrzéséhez.

Az anasazik falvai

Kiva a Sziklapalotában
Kiva a Lucfenyő házban

Az anasazi indiánok nagyjából 1600 évvel ezelőtt jelentek meg a Mesa Verde környékén; eredetileg a fennsíkon laktak, ahol a vadászatból és gyűjtögetésből éltek. Fokozatosan léptek előre a földművelés és állattenyésztés, a kézművesség (fonás, agyagedény-készítés) és a kereskedelem terén. A földet teraszos, öntözéses eljárással művelték, kukoricát, dinnyét, babot és paprikát termesztettek. Első lakóhelyeik földbe vájt gödörházak (pit houses) voltak, és 500-ig jukkarostokból kosarakat fontak – ez az ún. kosárfonó-periódus.

Később a talaj szintjén kezdtek kőből és sárból házakat építeni, és szép, fekete-fehér kerámiát készíteni – fazekas-periódus. A régi vermeket (kiva) meghagyták, a klán férfitagjainak gyűlés- és szertartási helyéül. A padló egyik sarkában egy sipapunak („lélekalagútnak”) nevezett mélyedés volt; ez az Anyaistennő méhét jelképezte, amelyből az emberiség világra jött, és amely a közösség számára nélkülözhetetlen energiát árasztotta.

950 körül a falvakat áttelepítették a a fennsíkok peremére, a kanyonok mellé, majd két évszázaddal később átköltöztek a sziklateraszok alatt meghúzódó nagy barlangokba, a szél és víz által kivájt üregekbe, ahová csak nagy nehézségek árán, létrák és kötelek segítségével lehetett fel-, illetve lejutni. Egyes helyeken a sziklák lábánál erődített falvakat hoztak létre.

Építészeti hagyatékuk alapján az anasazik fénykora 1100-1300 között volt. „A Mesa Verde Nemzeti park kanyonjaiban ma is látható impozáns építmények viszonylag rövid idő alatt, kb. 1190 és 1270 között épültek. Ezek már valóságos paloták a korábbi építményekhez képest, sok szobával, emeletekkel, ablakokkal, tornyokkal rendelkeztek. Építészetük csúcsát a 150 szobás Sziklapalota jelenti, amely több tucat családnak adott otthont.”[2]

1276 és 1299 között igen súlyos aszály sújtotta a vidéket. E korszak után az anasazik váratlanul elhagyták falvaikat. 1770 körül a spanyol hódítást követően navaho és apacs indiánok telepedtek le a környéken; utódaik ma is itt élnek a rezervátumokban.

Az elnéptelenedés

Az anasazi falvak 1300 körül elnéptelenedtek, pontosabban a lakók elmenekültek. Olyan sietve távoztak, hogy még bútoraikat és személyes tárgyaikat sem vitték magukkal. Ezt a rejtélyes eseményt, amely a becslések szerint 50000 főt érintett, többféleképpen próbálták magyarázni: betudták a szárazságnak – de máskor is voltak aszályos időszakok; a túlzott demográfiai nyomásnak – de ekkor csak a fölösleges népesség távozott volna; más népek támadásának – de évszázadokon át senki sem foglalta el a falvakat; járványnak – ennek nincs nyoma a nekropoliszokban; új vallás kialakulásának, vagy az istenek akaratának – a Rio völgyében lezajlott migrációról csupán egyetlen legenda szól, de az sem ad magyarázatot. A legelfogadhatóbb oknak a 24 évig tartó aszály tűnik, mégis furcsa, hogy egy éhínség sújtotta nép javait hátrahagyva költözzön új helyre.

A főbb lelőhelyek

A Lucfenyő ház felülnézeti 3D metszetképe
A Négyzetes-tornyú ház fölülnézeti metszete
A Négyzetes-tornyú ház látképe a fennsíkról
A Hosszú ház

Az egész Mesa Verde régióban elterjedt „sziklaházak” (cliff dwellings) új stílust képviselnek az anasazik építészetében. A kanyonok adta természetes barlangok, üregek és sziklaperemek kihasználásával, homokkő és vályogtéglából épült, fatetővel ellátott házakat építettek egy közös udvar köré. Az udvart részben kivák foglalták el. Ezek a falvak tulajdonképpen egyetlen nagy épületnek tekinthetők, mert szorosan egymás mellé illetve két-, vagy három szinten egymás fölé falazott szobácskákból álltak. A falvak elrendezése egyszerű, az egyedi topográfiai környezet teszi őket különlegessé.

Sziklapalota

2600 méteres magasságban, a fennsík alatt futó meredek kanyon teraszán található Mesa Verde leglátványosabb faluromja a Sziklapalota (Cliff Palace). A palota 150 lakószobából, 23 kivából és a hozzájuk tartozó rakodóhelyiségekből áll. Körülbelül 400 ember élhetett a faluban. A lakóterület elülső oldalán nyitott terasz áll, itt zajlott a mindennapi élet: kerámiakészítés, szövés, kézimunkázás, magvak őrlése.

Hosszú ház

A Wetherill Mesa-i Hosszú ház (Long House) 50 szobából, 21 kivából áll, amelyek egy 90 méteres sziklába vájt ösvény mentén helyezkednek el.

Lucfenyő ház és Erkélyes ház

A Sziklapalotától nem messze, a Chapin Mesa mentén haladva még két településrom található. Az egyik, a Lucfenyő ház (Spruce Tree House) elnevezésű háromemeletes, 66 méter magas, 27 méter széles, több mint száz helyiséget magába foglaló anasazi falu.

A másik, ún. Erkélyes házban (Balkony House) a kétszintes, vakolt falú házak egy tágas, kövezett udvar köré épültek, amelyet mellvéd választ el a 200 méter mély szakadéktól. A belső helyiségek mérete 6-8 négyzetméter, alaprajzuk változó: téglalap, háromszög, vagy kör a legtökéletesebb helykihasználás szerint.

Négyzetes-tornyú ház

Mesa Verde legmagasabb épülete a Négyzetes-tornyú ház (Square Tower House).

Jegyzetek

 1. Michael C. FitzGerald: "The Majesty of Mesa Verde" in Wall Street Journal, 2009 March 13, p. W12.
 2. Vass László: Egyre csak várják az Ute harcos ébredését 2009. 07. 07.

Irodalom

 • Rosemary Burton, Richard Cavendish: A világ száz csodája, Magyar Könyvklub, Budapest, 1992., Cliff Palace 158-159. oldal.
 • Vass László: Egyre csak várják az Ute harcos ébredését 2009. 07. 07.
 • Múlt-kor - Sikertelen reformok után tűntek el az anasazik 2008. április 23. 11:00
 • Michael C. FitzGerald: "The Majesty of Mesa Verde" in Wall Street Journal, 2009 March 13, p. W12. (angolul)
 • John : "Ancient Puebloan Southwest", Cambridge University Press, Cambridge 2004. ISBN 9780521788809 (angolul)
 • David Grant Noble: "Ancient Ruins of the Southwest", Northland Publishing, Flagstaff, Arizona 1995. ISBN 0-87358-530-5 (angolul)
 • Gustaf Nordenskiöld: Ruiner af Klippboningar I Mesa Verde's Cañons, Stockholm: P. A. Norstedt & Söner, 1893.
 • Gustaf Nordenskiöld: The Cliff Dwellings of the Mesa Verde, Chicago: P.A. Norstedt & Söner, 1893. (angolul)
 • Norman T. Oppelt: "Guide to Prehistoric Ruins of the Southwest". Pruett Publishing, Boulder, Colorado, 1989. ISBN 0-87108-783-9. (angolul)
 • Ricardo Torres-Reyes: Mesa Verde National Park – An Administrative History – 1906–1970. National Park Service 1970 (online) (angolul)

Külső hivatkozások

A Wikimédia Commons tartalmaz Mesa Verde Nemzeti Park témájú médiaállományokat.
A Wikitravel tartalmaz Mesa Verde Nemzeti Park témájú leírásokat.

Koordináták: é. sz. 37° 15′ 37.35″, ny. h. 108° 29′ 40″

 • Világörökség-portál• összefoglaló, színes tartalomajánló lap

 

All translations of Mesa_Verde_Nemzeti_Park


sensagent's content

 • definitions
 • synonyms
 • antonyms
 • encyclopedia

 • definíció
 • szinonima

Dictionary and translator for handheld

⇨ New : sensagent is now available on your handheld

   Advertising ▼

sensagent's office

Shortkey or widget. Free.

Windows Shortkey: sensagent. Free.

Vista Widget : sensagent. Free.

Webmaster Solution

Alexandria

A windows (pop-into) of information (full-content of Sensagent) triggered by double-clicking any word on your webpage. Give contextual explanation and translation from your sites !

Try here  or   get the code

SensagentBox

With a SensagentBox, visitors to your site can access reliable information on over 5 million pages provided by Sensagent.com. Choose the design that fits your site.

Business solution

Improve your site content

Add new content to your site from Sensagent by XML.

Crawl products or adds

Get XML access to reach the best products.

Index images and define metadata

Get XML access to fix the meaning of your metadata.


Please, email us to describe your idea.

WordGame

The English word games are:
○   Anagrams
○   Wildcard, crossword
○   Lettris
○   Boggle.

Lettris

Lettris is a curious tetris-clone game where all the bricks have the same square shape but different content. Each square carries a letter. To make squares disappear and save space for other squares you have to assemble English words (left, right, up, down) from the falling squares.

boggle

Boggle gives you 3 minutes to find as many words (3 letters or more) as you can in a grid of 16 letters. You can also try the grid of 16 letters. Letters must be adjacent and longer words score better. See if you can get into the grid Hall of Fame !

English dictionary
Main references

Most English definitions are provided by WordNet .
English thesaurus is mainly derived from The Integral Dictionary (TID).
English Encyclopedia is licensed by Wikipedia (GNU).

Copyrights

The wordgames anagrams, crossword, Lettris and Boggle are provided by Memodata.
The web service Alexandria is granted from Memodata for the Ebay search.
The SensagentBox are offered by sensAgent.

Translation

Change the target language to find translations.
Tips: browse the semantic fields (see From ideas to words) in two languages to learn more.

last searches on the dictionary :

4429 online visitors

computed in 0.047s

I would like to report:
section :
a spelling or a grammatical mistake
an offensive content(racist, pornographic, injurious, etc.)
a copyright violation
an error
a missing statement
other
please precise:

Advertize

Partnership

Company informations

My account

login

registration

   Advertising ▼