» 
Arabic Bulgarian Chinese Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Finnish French German Greek Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Malagasy Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swedish Thai Turkish Vietnamese
Arabic Bulgarian Chinese Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Finnish French German Greek Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Malagasy Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swedish Thai Turkish Vietnamese

definition - Somalia

definition of Wikipedia

   Advertizing ▼

see also - Somalia

phrases

   Advertizing ▼

analogical dictionaryWikipedia

Somalia

Wikipedia

Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jamhuuriyadda Soomaaliya
جمهورية الصومال‎
Jumhūriyyat as-Sūmāl‎
Somalian tasavalta
 
lippuvaakuna
Valtiomuototasavalta1
Presidentti de jure
Pääministeri de jure
Sharif Sheikh Ahmed
Nur Hassan Hussein
PääkaupunkiMogadishu (n. 2 000 000 as.)
2°02' N, 45°21' E
Muita kaupunkejaHargeisa (500 000–800 000 as.)
Pinta-ala
 – josta sisävesiä
637 657 km² (sijalla 41)
1,6 %
Väkiluku (2009)
 – väestötiheys
 – väestönkasvu
9 832 017 (sijalla 82)
12,6 / km²
3,38 % (2005)
Viralliset kieletsomali, arabia[1]
ValuuttaSomalian šillinki (SOS)
BKT (2003)
 – yhteensä
 – per asukas
sijalla 159
4 361 miljoonaa USD
543 USD
HDI (?) ? (sijalla ?)
Elinkeinorakennemaatalous 65 %,
palvelut 25 %,
teollisuus 10 % BKT:sta
Aikavyöhyke
 – kesäaika
UTC+3
ei käytössä
Itsenäisyys
Italiasta ja Yhdistyneestä kuningaskunnasta
 
1. heinäkuuta 1960
Lyhenne
Maatunnus
 
SO
ajoneuvot: SO
lentokoneet: 6O
Kansainvälinen
suuntanumero
+252
Motto(ei mottoa)
KansallislauluSomalian kansallislaulu
1 käytännössä vain osassa maata
Somalialaisia paimentolaistyttöjä

Somalia (somaliksi Soomaaliya, arab. ‏الصومال‎, al-Ṣūmāl) on maa Afrikan sarvessa, Itä-Afrikassa. Maan pinta-ala on noin 638 000 neliökilometriä ja väkiluku noin yhdeksän miljoonaa. Somalian suurin väestönryhmä ovat somalit. Somalian tasavalta (somaliksi Jamhuuriyadda Soomaaliya, arab. ‏جمهورية الصومال‎, Jumhūriyyat al-Ṣūmāl) perustettiin vuonna 1960. Aluksi se tunnettiin paimentolaisdemokratiana[2] kunnes Siad Barre kaappasi vallan vuonna 1969 ja perusti Somalian demokraattisen tasavallan, joka hajosi 1977 puhjenneen kapinoinnin ja 1980-luvun lopulla alkaneen sisällissodan seurauksena vuonna 1991.

Valta on maan eteläosassa YK:n tunnustaman väliaikaishallituksen ja pohjoisosassa tunnustamattomien Somalimaan, Galmudugin, Puntmaan ja Maakhirin käsissä. Väkivalta on lisääntynyt väliaikaisen hallituksen kukistettua Islamilaisten tuomioistuinten vallan Etiopian joukkojen avulla vuoden 2006 lopulla. Kaikki armeijat saavat toimeentulonsa ryöstelyllä ja huumekaupalla. Rosvojoukot vaivaavat maaseutua.[3]

Somalia kuuluu maailman köyhimpiin maihin, ja se on myös turvattomimpia. Maata vaivaat myös luonnonkatastrofit kuivuus. Pohjois-Somaliassa on kuivaa vuoristometsää, etelässä puolikuivaa savannia. Somalian rannikon pituus on yli 3 000 km pitkä. Rannikon pituuden vuoksi vuoden 2004 tsunami aiheutti Afrikan maista suurinta tuhoa Somaliassa. Sekasortoisen tilan vuoksi sitä on käytetty monella tapaa hyväksi, muun muassa rannikolla on tuotu kaatopaikkajätettä ja mereen ongelmajätteitä. Ulkomaisten troolareiden salakalastus on pääosin loppunut Puntmaan alueella riehuvien merirosvojen vuoksi[4][5].

Sisällysluettelo

Somalian historia

Tiedosto:Zeila ruins.jpeg
Adalin sulttaanikunta
Pääartikkeli: Somalian historia

Muinaiset egyptiläiset tunsivat nykyisen Puntmaan alueen Somaliassa ja kutsuivat sen asukkaita nimellä mustat berberit. Rannikkoseudut ovat olleet asuttuja ainakin vuodesta 100. Niiden asukkaat ovat käyneet kauppaa ohipurjehtivien arabien ja roomalaisten kanssa. 600-luvulla arabit perustivat Adelin sulttaanikunnan, joka 1500-luvulla hajosi pikkuvaltioiksi. Rannikolle syntyi joukko kaupunkivaltioita, jotka olivat tärkeitä keskuksia 1600-luvulle asti. 1100–1300-luvuilla somalit kääntyivät islaminuskoon.

Vuonna 1875 Egypti valloitti Somalian rannikon kaupunkeja ja osan sisämaata.

Vuoden 1884 Berliinin konferenssin myötä Euroopan maat alkoivat jakaa Afrikkaa keskenään ja 1800-luvun lopulla Italia, Ranska ja Britannia valtasivat alueelta siirtomaita. Britit ottivat Brittiläisen somalimaan protektoraatikseen 1887 Egyptin joukkojen vetäytymisen jälkeen. Ranska ja Britannia sopivat alueittensa rajoista 1888. Italia perusti 1889 Italian somalimaan Keski-Somaliaan, johon liitettiin Sansibarin sulttaanilta saadut maat. Pohjoisessa Ranska valta Afarsin ja Issasin alueet, jotka tunnettiin Ranskan somalimaana ja joka itsenäistyi lopulta Djiboutina. Kaksikymmenvuotista vastarintasotaa brittejä vastaan johti vuoteen 1920 asti Muhammed Abdullah Hassan, jonka vastarinta päättyi RAF:n pommituksiin. Italia liitti 1925 omiin alueisiinsa vielä Jubbajoen itäpuolisen alueen Keniasta.

Mussolinin aikana Italian joukot hyökkäsivät Abessiniaan (Etiopia) 1935 ja elokuussa 1940 Brittiläiseen somalimaahan. Britit hyökkäsivät tammikuussa 1942 vapauttaakseen Italian miehittämät alueet, jotka vallattiin muutamassa kuukaudessa. Vuonna 1950 YK antoi Somalian brittien protektoraatiksi. Somalian Ogadenin maakunta luovutettiin Etiopialle.

Somalia itsenäistyi 26. kesäkuuta 1960, ja 1. heinäkuuta Italian Somalimaa ja Brittiläinen Somalimaa yhdistyivät itsenäiseksi liittovaltioksi. Kansalliskokous valitsi Aden Abdullah Osman Daarin ensimmäiseksi presidentiksi. Hän nimitti Abdirashid Ali Shermarken ensimmäiseksi pääministeriksi. Tasavallan alkuvaiheeseen kuuluivat rajariidat naapureiden Kenian ja Etiopian kanssa. Shermarke voitti seuraavat presidentinvaalit 1967. Shermarke murhattiin 15. lokakuuta 1969, jota seurasi 21. lokakuuta sotilasvallankaappaus. Asevoimien kenraalista Mohamed Siad Barresta tuli valtionpäämies.

Siad Barre julisti maan sosialistiseksi ja kansallisti suuren osan taloutta. Vanha verisukulaisuuteen perustuva klaanijärjestelmä pyrittiin hävittämään väkisin. Neuvostoliitto tuki aluksi Siad Barren hallitusta, mutta lopetti tukensa sen yritettyä vallata 1977 Etiopialta Ogadenin alueen. Siad Barre katkaisi välinsä Neuvostoliittoon ja hänen tukijakseen tuli Yhdysvallat. Somalian joukot menestyivät aluksi ja lähestyivät Addis Abebaa kunnes Neuvostoliiton ja Kuuban avulla Etiopian joukot ajoivat ne pois Ogadenista 1978. Tyytymättömyys Siad Barrea vastaan alkoi kasvaa 1981 kun hän erotti Mijertyn ja Isaqin klaanien jäsenet hallituksesta. Siad Barre ajettiin viimein maanpakoon 1991.

Valtion hajoaminen

Siad Barren hallinnon kukistuminen sisällissodassa merkitsi valtion hajoamista ja valtavaa pakolaisuutta eli somalien diasporaa.[6] Vuonna 1991 maan pohjoisosan entinen Brittiläinen somalimaa julistautui itsenäiseksi nimellä Somalimaa. Vaikka se onkin Etelä-Somaliaa vakaampi, sitä ei ole virallisesti tunnustanut mikään valtio.

Vuonna 1992 YK lähetti apua Somaliaan, mutta Yhdysvaltain joukot joutuivat vetäytymään vuonna 1995 kärsittyään raskaita tappioita. Vuonna 1998 maan keskiosat julistautuivat autonomiseksi nimellä Puntmaa.

Somalian tasavaltaa ei ole käytännössä ollut olemassa tammikuun 1991 jälkeen. Eri klaanien edustajat tapasivat 1997 Kairossa ja sopivat uuden kansallisen hallituksen perustamisesta. Huhtikuussa 2001 sotaherrat Etiopian tukemana perustivat oman hallituksensa kansallista hallitusta vastaan. Lokakuussa 2002 21 sotivaa faktiota ja väliaikainen hallitus solmivat aselevon ja 2004 perustettiin Keniassa uusi väliaikainen parlamentti. Lokakuussa se valitsi presidentiksi Abdullahi Yusufin.

Vuonna 1999 alkoi kolmas kapinaliike, ja Rahanweynin vastarinta-armeijan hallitsema Lounais-Somalia julistautui itsenäiseksi 1. huhtikuuta 2002. Sen pääkaupunki vallattiin kuitenkin saman vuoden lokakuussa ja sen päämiehet liittyivät väliaikaisen hallituksen ministereiksi. Heinäkuussa 2006 Somalian lounaiskulmassa Kenian rajalla oleva Jubamaa julistautui itsenäiseksi.

Vähitellen väliaikaishallitukseen

Somalian poliittinen tilanne heinäkuussa 2009.

Vuoden 2006 aikana Mogadishusta lähtöisin oleva Islamilaisten oikeusistuinten liitto otti haltuunsa suuren osan maasta ja joulukuussa 2006 se julisti olevansa sodassa väliaikaista hallitusta ja sitä tukevia Etiopian joukkoja vastaan. Joulupäivänä Etiopian ilmavoimat iski islamistien hallussa oleville lentokentille ja Etiopian panssareiden ja tykistön tuella väliaikaisen hallituksen joukot etenivät nopeasti ja marssivat 28. joulukuuta Mogadishuun islamistien luovutettua sen ilman vastarintaa.

Väliaikaishallituksen saatua Etiopian joukkojen tuella pääkaupungin haltuunsa siellä käytiin 16-vuotisen sodan raskaimpia taisteluja. Kaupungissa surmattiin noin 2000 ja 365 000 asukasta ajettiin kaupungista maaseudulle.[7]

Kevään 2007 aikana toteutetun väliaikaishallituksen ja etiopialaisjoukkojen pääkaupungin ja muun Somalian muiden alueiden valtausten päätyttyä Afrikan unionissa saatiin aikaiseksi yhtenäinen päätös lähettää rauhanturvaajia Somaliaan. Etiopian hallitus ei laatinut vielä siinä vaiheessa Somaliasta poistumisaikataulua. Syyksi tähän Etiopian hallitus ilmoitti jäljellä olevien islamistijoukkojen aiheuttaman riskitekijän ja vaaran Etiopiaa kohtaan. Hallitus myös lisäsi toiseksi tavoitteekseen nostaa väliaikaishallituksen ainoaksi vallanpitäjäksi Somaliassa.

Islamistien al-Shabaab-joukot ovat saaneet raporttien mukaan aseita, esimerkiksi Igla-ilmatorjuntaohjuksia, Eritrealta. Joukot ovat myös siirtyneet käyttämään sissi- ja itsemurhapommitustaktiikoita. Etiopian joukot vastasivat mm. käyttämällä valkoista fosforia. Sotaherrat ovat myös aktivoituneet ja hankkineet aseita saadakseen jälkeen haltuunsa entiset alueensa. Merirosvous on myös lisääntynyt merkittävästi Islamilaisten oikeusistuinten liiton tappion jälkeen.[8]

Somalian oppositio kokoontui syyskuussa 2007 Eritrean pääkaupungissa Asmarassa, jossa perustettiin Somalian vapautuksen allianssi (ALS). Sen osallistujat pyrkivät kaatamaan väliaikaishallituksen ja poistamaan maasta sitä tukevat Etiopian joukot, jotka eivät olleet osoittaneet vetäytymisen merkkejä, joko diplomatialla tai sodalla.[9][10]

Marraskuussa 2008 presidentti Abdullahi Yusuf sanoi hallituksen olevan romahtamassa ja pitävän hallussaan vain Mogadishua ja Baidoaa, jossa käytiin päivittäisiä taisteluja. Hallitus ei kyennyt toimimaan lähinnä Abdullahi Yusufin ja pääministerin Nur Hassan Husseinin välisten ristiriitojen vuoksi. Vastarinnan johtoon taas nousi ääriradikaali islamistinen al-Shabaab-liike.[11] Abdullahi Yusuf Ahmed erosi presidentinvirasta joulukuussa 2008 hävittyään valtataistelun pääministerille ja hallitukselle.

Etiopian joukot aloittivat vetäytymisen Somaliasta tammikuussa 2009. Vetäytymistä perusteltiin sillä, että Afrikan unioni ja kansainvälinen yhteisö epäonnistuivat Somalian vakauttamisessa. Eronneen Abdullahi Yusuf Ahmedin seuraajaksi valittiin tammikuussa 2009 Djiboutissa järjestetyssä äänestyksessä entinen Islamilaisten oikeusistuinten liiton johtaja Sharif Sheikh Ahmed.

Väestö

Somalialaiset kuuluvat seemiläis-haamilaisiin kansoihin. Somalian väestöstä pääosa on somaleita, puhuu somalia ja on islaminuskoisia. Perinteisesti Somaliassa voidaan erottaa kolme erilaista kulttuuria, jotka ovat kehittyneet toisistaan erillään, mutta yhteistyössä toistensa kanssa; paimentolaiset, maanviljelijät ja kaupunkilaiset. Enemmistön muodostavat sisämaan paimentolaiset. Jokivarsien maanviljelijät ovat alkuperältään bantukansoja. Monet rannikkokaupunkien kauppiaat ja käsityöläiset ovat taas alkuperältään arabeja, jemeniläisiä tai persialaisia. Siad Barren aikana nämä kolme kulttuuria ovat sekoittuneet, mutta nykyään heimokulttuurien myötä uudestaan nousseet.

Somalin kieli

Pääartikkeli: Somalin kieli

Somalin kieli on afroaasialaisten kielten kuušilaiseen alaryhmään kuuluva kieli, jota puhutaan valtakielenä Somaliassa ja Djiboutissa sekä vähemmistökielenä Etiopiassa ja Keniassa. Toisin kuin monet muut Afrikan maat, Somalia on kielellisesti varsin yhtenäinen.[12] Somalin sukukieli oromo (galla) on yksi Etiopian tärkeimmistä kielistä. Somalian kieltä on kirjoitettu monella eri kirjoitusjärjestelmällä, ja nykyinen kirjakieli ja somalian aakkosto syntyivät vasta 1972.

Klaanit

Pääartikkeli: Somalian klaanit
Tämä CIAn kartta vuodelta 2002 näyttää klaanien jakautumisen somalien asuttamalla alueella Afrikan sarvessa koon mukaan seruraavasti: Hawiye (25 %), Isaaq (22 %), Darod (20 %), Rahanweyn (17 %), Dir (7 %), Digil (3 %) ja muut etniset vähemmistöt (6 %).

Klaanit ovat somalien perinteinen ja tärkein sosiaalinen ryhmä osana kulttuuria ja politiikkaa. Klaanius periytyy isän mukaan; lapsi kuuluu samaan klaaniin kuin isänsä. Lapsen saavat oman nimensä lisäksi isänsä ja isoisänsä nimen. Tapana on ollut opetella kaikkien esi-isiensä nimet jopa 30 sukupolvea taaksepäin. Tästä lapset ovat samalla oppineet klaaninsa, johon he kuuluvat. Naimisiin mennessään naiset pitävät oman nimensä ja isänsä klaanin johon ovat syntyneet. Klaanit usein jakautuvat ala-klaaneihin, jotka voivat jakautua vielä moniin ala-klaaneihin. Perinteisesti avioliitot on yhdistäneet klaaneja, sillä ne on solmittu eri klaanien välillä. Käytäntö on kuitenkin muuttunut 1990-luvun sisällissodan myötä, ja nykyään on yleisempää mennä saman klaanin jäsenen kanssa naimisiin.[13]

Klaanit on somalipaimentolaisten perinteinen poliittinen järjestelmä. Sen pohjalta on sodittu, sovittu ja soviteltu taloudellisista eturistiriidoista. Klaanijärjestelmän pohjalta on eri intressiryhmät liittyneet yhteen tai eronneet. Klaanit eivät ole puhtaasti sukujärjestelmä, vaan pienemmät klaanit ovat voineet liittyä suurempiin ilman sukulaisuutta. Klaanien sukupuu ei siten välttämättä kerro geneettisestä sukulaisuudesta. Perimätieto, että osa somaliklaaneista olisi peräisin Arabian niemimaalta on helppo osoittaa vääräksi. Arabialaiset nimet ovat tulleet käyttöön vasta 1500-luvulla. Somalian itsenäistyessä 1960-luvulla Somali Youth Legaue päätti luopua klaanijärjestelmästä ja siirtyä puoluejärjestelmään, sillä klaanijärjestelmää pidettiin syynä Somalian hajanaisuuteen. Siad Barren aikana klaanit kiellettiin, mutta Barre itse hyväksikäytti klaanien välisiä ristiriitoja hallitessaan maata. Barren kukistuttua klaanijärjestelmästä on tullut jälleen avoin poliittisen vallankäytön väline.[14]

Aluejako

Pääartikkeli: Somalian aluejako
Somalian alueet CIA:n kartassa vuodelta 2002.
Marraskuinen Somalia satelliittikuvassa.

Somalia jakautuu hallinnollisesti 18 alueeseen (gobol), jotka jakautuvat 75 piiriin.Alueet ovat:

 1. Awdal (*)
 2. Bakool
 3. Banaadir
 4. Bari
 5. Bay
 6. Galguduud
 7. Gedo
 8. Hiiraan
 9. Jubbada Dhexe
 1. Jubbada Hoose
 2. Mudug
 3. Nugaal
 4. Sanaag (*)
 5. Shabeellaha Dhexe
 6. Shabeellaha Hoose
 7. Sool (*)
 8. Togdheer (*)
 9. Woqooyi Galbeed (*)

Alueet, jotka ovat merkitty tähdellä kuuluvat itsenäiseksi julistautuneeseen, muttei yhdenkään muun valtion tunnustamaan Somalimaahan.


Talous

Somalian bruttokansantuote (BKT) on yksi maailman alhaisimmista, 5 259 000 000 Yhdysvaltain dollaria (2006).[15] Maan luonnonvarat ovat vähäiset ja pitkään riehunut sisällissota on tuhonnut kaikki vakaan kansantalouden edellytykset. Maanviljelys on tärkein tulonlähde, karjanpidon muodostaessa noin 40 % BKT:sta ja noin 65 % ulkomaanviennistä. Banaanit ovat karjan jälkeen Somalian toiseksi tärkein vientituote. Sokeri, maissi ja kalatuotteet menevät pääasiassa maan sisäiseen käyttöön. Maataloustuotteiden jalostukseen keskittynyt teollisuussektori muodostaa 10 % BKT:sta.

Somalian taloudellisesti merkittävimmät luonnonvarat ovat uraani, rautamalmi, tina, kipsi, kupari, jalokivi (etenkin timantti) ja kulta.

Hallinto

Pääartikkeli: Somalian hallinto
Osa artikkelisarjaa
Somalian politiikka ja hallinto

Toimeenpano
Lainsäädäntö
 • Monikansallinen liittoparlamentti
Alueita

Katso myös: Somalimaan politiikka ja hallinto

Muuta
 • Vaalit
 • Luettelo puolueista
 • Ulkopolitiikka
 • Ihmisoikeudet
malline: näytä  keskustele  muokkaa

Väliaikainen hallitus on ainoa kansainvälisesti tunnustettu hallinto. Toimivaa hallintoa sillä ei ole, eikä se hallitse koko maata. Väliaikainen hallitus sai vuoden 2006 lopussa ja 2007 alussa suuren osan maasta hallintaansa Etiopian joukkojen tuella Islamilaisten oikeusistuinten liitolta, joka oli vallannut sen kuusi kuukautta aiemmin.

Väliaikaishallitus on 14. sisällissodan jälkeen koottu, ja se edustaa klaaniarmeijoiden päälliköitä, jotka ovat 90-luvun alusta taistelleet keskenään. Viimeiset koko maan kattavat vapaat vaalit pidettiin Somaliassa viimeksi vuonna 1969.[16] Kansainvälisesti tunnustettua hallitusta johtaa Abdullahi Yusuf Ahmed, joka valittiin naapurimaa Kenian pääkaupungissa Nairobissa pidetyissä vaaleissa lokakuussa 2004. Väliaikaishallitus on erityisen epäsuosittu Etelä-Somaliassa ja pääkaupungissa Mogadishussa, koska sen presidentti ja pääministeri edustavat kilpailevia alueita.[7] Hallituksen varoista noin puolet häipyy korruptioon ja sen sotilaat elävät ryöstelemällä siviilejä.[3]

Loput maasta on eri klaanien ja päällikköjen johdossa. Alueita, jotka eivät ole väliaikaishallituksen hallinnassa, hallitsevat itsenäiseksi julistautuneet Somalimaa, Galmudug, Puntmaa ja Maakhir. Näistä ainoastaan Somalimaa ei tunnusta väliaikaishallitusta, kun taas muut aikovat liittyä yhdistyneeseen Somaliaan tulevaisuudessa.

Ihmisoikeudet

Somalian ihmisoikeustilanne on hälyttävä. Tämän osoittaa muun muassa syksyllä 2008 sattunut tapaus, jossa joukkoraiskauksen uhriksi joutunut 13-vuotias kivitettiin julkisesti Kismayossa. Tytön raiskaajia Kismayoa hallinnut militia ei pidättänyt.[17]

Muihin ihmisoikeusongelmiin lukeutuu naisten sukupuolielinten silpominen, joka on Somaliassa laajalle levinnyt käytäntö.[18] Vuonna 1995 arvioitiin, että toimenpiteen oli kokenut 98 % Somalian naisista.[19]

Oikeuslaitos

Siad Barren hallinnon kukisttua Somaliasta on puuttunut toimiva keskitetty oikeuslaitos. Perinteiset xeer-käräjät ja sharia-tuoioistumet sen sijaan toimivat. Kaupunkialueilla, kuten Mogadishussa toimii yksityisiä poliisivoimia[20] Valtiovallan luhistumisen jälkeen somalialaiset yksinkertaisesti ottivat uudestaan käyttöön perinteisen klaanipohjaisen hallinnon, jota siirtomaavalta tai Siad Barren diktatuuri ei koskaan pystynyt hävittämään. Somalien perinteistä yhteiskuntamuotoa pidetään anarkistisena, sillä yhteiskuntatieteilijöiden mukaan somalien paimentolainen elintapa ajautuu helposti ristiriitoihin paikalleen asettuneen, järjestäytyneen yhteiskunnan kanssa.[21] Poliittinen liittolaisuus perustuu vahvemmin klaaniin kuin puolueeseen. Tämä tekee keskitetyn hallinnon erittäin vaikeaksi [22].

Anthropologi Spencer MacCallumin mukaan ainoa hallintovalta, joka toimii Somaliassa on perinteiset Xeer-käräjät. Käräjillä sovitaan klaanien välisistä periaatteista, jotka takaavat matkustajalle turvallisen matkan, kauppiaille rehdin kaupan periaatteet. Xeer-käräjät toimivat lähes muinaiseen malliin kaikkialla maassa etenkin maaseudulla. MacCallum pitää Xeer-käräjien ansiona, että Somalia on selvinnyt niin hyvin ilman keskitettyä hallintoa, koska Xeer takaa lainsuojan kaupalle ja taloudelliselle kehitykselle. Laki ja rikokset määritellään omistusoikeuden mukaan ja rikosoikeus perustuu korvaukseen eikä vankeuteen. Vaikka Xeer-käräjät periaatteessa vastustaa verotusta, se takaa kuitenkin normaalin kaupankäynnin ja talodellisen kehityksen[23][24] MacCallum vertaa Xeer-käräjiä kuudennen vuosisadan Skotlantiin, josta myös puuttui keskitetty vallanpito [25].

Somalian oikeuslaitos koostuu kolmesta erilaisesta tuomioistuimesta. Vanhin on perinteiset Xeer-käräjät, Kyläkäräjissä paikallisyhteisön valitsemat kylän vanhimmat toimivat tuomareina. Riitatapauksia selvitetään käyttämällä sovinnon pohjana aikaisemmin tehtyjä ratkaisuja. Xeer-käräjät oli oikeudenkäynnin ja järjestyksenpidon pohjana Somaliassa aina eurooppalaisten tuloon asti 1800-luvun lopulla, jolloin Iso-Britannia ja Italia perustivat pysyviä asutuksia Somaliaan. Brittiläinen Somalimaa perustettiin 1886 ja Italian Somalimaa vuonna 1893.

Eurooppalaiset vallanpitäjät toivat mukanaan omat lakinsa. Mutta se missä määrin ne kosketttivat paikallista asukasta vaihteli paljon vallanpitäjän ja tilanteen mukaan. Brittit, joiden mielenkiinto Somaliaan kohdisti lähinnä lihan ja elintarvikkeiden haalimiseen tukikohtiensa miehistölle Adeniin hallitsivat aluetta mieluummin Somalien välityksellä. Italia puolestaan perusti merkittäviä siirtokuntia etelään.

Britanian Somalimaassa, Protectorate Court vastasi rikosoikeudesta. Aluehallinnosta vastasi ensimmäisen ja toisen luokan alueoikeudet sekä siviilituomioistuimet. Välillisessä hallintomallissaan Britit määrittelivät siirtomaaoikeuden suhteen perinteiseen xeer-käräjiin ja islamilaiseen shariaan. Vuonna 1898 Principal Order-in-Council totesi, että Somaleita koski perinnelait. Vuonna 1937 Kadis Court Ordinance ja 1947 Subordinate Court Ordinance hyväksyivät sharian perheoikeuden pohjaksi. Briteille oli soveltuvilta osin tärkeää ylläpitää lain käytön pohjana korkeimmassa oikeudessa ja alueoikeuksissa. Common Law, Somaliland Ordinances ja Indian Penal Code. Koska Somaleilla oli hyvin rajoitettu länsimainen lakikoulutus, perinteinen lainkäyttö säilyi lähes muuttumattomana.

Italian Somalimaassa sekä Italian siviili- että rikosoikeus otettiin käyttöön. Kuitenkin niitä sovellettiin pääasiassa Italian kansalaisiin. Laki No. 161 (5 huhtikuuta 1908), Italian hallinto myönsi Somaleille oikeuden käyttää perinteistä lakia ja shariaa. Kuninkaallinen asetus No. 937 (8 kesäkuuta 1911) perusti sharia tuomioistuimet perheoikeutta varten.

Siirtomaakauden lopussa oikeus oli jakautunut kolmen eri lähtökohdista syntyneen järjestelmän kesken. Siviilioikeutta käytiin alue, lääni ja valitusoikeuksissa. Rikostapaukset ratkaistiin käräjäoikeuksissa. Somalien ja muslimien perhe- ja riita-asiat ratkaistiin islamilaisessa qadi-tuomioistuimessa. Ylin oikeus ja alueoikeudet toimivat valitustuomioistuimina.

Paimentolaisuudesta satelliittiaikaan

Kivikauden oloissa elävien paimentolaisten keskelle on suunnitteilla öljy- ja uraanikaivoksia sekä Somalian avaruuskeskus. Somalian väliaikaishallitus toivoo, että venäläiset yritykset ottavat osaa avaruusteknologian kehitystyöhön Somaliassa, totesi Somalian Venäjän suurlähettiläs Moskovassa kesäkuussa 2008. “Tänään sanomme: Tehkäämme yhteistyötä! Somalia on erittäin rikas maa, öljyn ja kaasun varasto Afrikan Sarvessa” Mohamed Handule totesi RIA Novostille lehdistökonferenssissa. Suurlähettiläs viittasi myös suunnitelmiin avaruuskeskuksen rakentamisksi Somaliaan. “Somalian avaruuskeskusta voitaisiin käyttää kansainvälisenä avaruuskeskuksena, joka tukisi Baikonuria” hän sanoi, lisäten, että tietoliikennesatelliitit voitaisiin laukaista sieltä.[26] Päiväntasaajan maana Somalia olisi ideaalinen paikka avaruusalusten laukaisuun. Maan pyörimisliike on nopeinta päiväntasaajalla. Myös YK:n avaruusohjelma Somaliassa ja Djiboutissa on järjestänyt erityisesti päiväntasaajan alueella oleville lapsille ja nuorille tarkoitettua koulutusta.[27]

Uskonto

Minareetti kuun noustessa Merkassa.
Pääartikkeli: Islam Somaliassa

Somalit ovat lähes yksinomaan sunni-muslimeja.[28] Islamin vaikutteita alkoi olla Afrikan sarven alueella jo 700-luvulla, ja 1100- ja 1200-luvulla islam oli jo levinnyt koko alueelle.

Somaliassa sovellettu islam sekoittuu klaanien perinnäiskulttuuriin. Myös islamia edeltävän ajan uskonnolla on yhä asema. Vanhoihin kansantapoihin perustuva joskin islamilla perusteltu tyttöjen silpominen on yleisesti käytössä.

Kristinuskon vaikutus väheni merkittävästi 1970-luvulla, jolloin kirkkojen ylläpitämät koulut suljettiin ja lähetystyöntekijät karkotettiin. Mogadishun katolinen kirkko vaurioitui pahasti sisällissodan aikana tammi-helmikussa 1992. Kristittyjä on muutamia satoja, ja he ovat pääosin ulkomaista alkuperää.

Islam on Somalian virallinen valtionuskonto, eikä perustuslaki hyväksy muiden kuin islamin edistämistä.[29] Siinä suhteessa somalit poikkeavat afrikkalaisista lähinaapureistaan, joista monet ovat kristittyjä tai edustavat alkuperäisuskontoja.

Kulttuuri

Pääartikkeli: Somalian kulttuuri

Somalian aakkostot

Pääartikkeli: Somalian aakkostot

Somaliassa pn syntynyt monia aakkostoja tarpeesta kirjoittaa runoja muistiin. Somalian nykyinen aakkosto ja kirjakieli on nuori, vaikka kielellä on vuosisadat kirjoitettu kirjallisuutta, runoutta, kaupallisia ja uskonnollisia tekstejä. Ensimmäiset somalian kielen tekstit kirjoitettiin arabialaisilla aakkosilla. Arabian aakkosia käytettiin pitkään, vaikka ne eivät sellaisenaan sovellu täysin somalin kielen ääntämykseen. Somalialaiset runoilijat ja kirjoittajat kehittivät omia somalian kieleen paremmin soveltuvia aakkostoja. Arabiasta muokattu wadaad, Obbion alueella käytetty Osmanya, Gadabuursien Borama-aakkosto ja nykyinen latinalainen aakkosto ovat näistä tunnetuimmat. Somalian latinalainen kirjoitus vastaa lähes täysin kielen ääntämystä, on säännönmukainen ja muistuttaa siinä suhteessa suomen kirjakieltä.

Kirjallisuus

Pääartikkeli: Somalian kirjallisuus

Somaliassa ovat aikaisempien vuosisatojen oppineet luoneet runsaasti islamilaista runoutta ja haditheja.[30] Kun somalian kielen aakkosto muuttui latinalaiseksi 1973, somalialaiset kirjailijat ovat vuosien aikana julkaisseet kirjoja, jotka ovat saaneet laajan levikin. Heistä yksi on Nuruddin Farah.[31] Hänen romaanejaan, ainoaa Somaliassa julkaistua From a Crooked Rib sekä Links, pidetään merkittävinä saavutuksina, ja hänelle on myönnetty 1998 elämäntyöstä Neustadt-kirjallisuuspalkinto.[32]

Musiikki

Pavut kuuluvat somalialaiseen ruokaan.
Sambuusi on suosittu pikkupurtava.
Pääartikkeli: Somalian musiikki

Somalia on harvoja afrikkalaisia maita, joiden väestö muodostuu pääosin yhdestä etnisestä ryhmästä, somaleista. Perinteiset yhtyeet, kuten Waaberi Horseed ovat saaneet jonkin verran kuulijoita maan ulkopuolellakin. Jotkut taas, kuten Maryam Mursal, ovat yhdistäneet somalialaiseen kansanmusiikkiin rockin, bossa novan, hip hopin ja jazzin vaikutteita.

Torontossa on huomattava somaliyhteisö, ja siitä on tullut Somalian poliittisen tilanteen vuoksi Mogadishun sijasta somalialaisen musiikkialan keskus. Somaliasta muuttaneisiin muusikoihin kuuluu nuori torontolainen rap-artisti K'naan,[33] joka lauluissaan kertoo, millaista oli elämä Somaliassa sisällissodan puhjetessa.

Ruokakulttuuri

Pääartikkeli: Somalian ruokakulttuuri

Somalian ruokakulttuuri vaihtelee seuduittain, ja siihen kuuluu monenlaisia ruokia. Kaikkea kuitenkin yhdistää halal. Siksi siihen ei kuulu sianliha, alkoholi eivätkä veriruoat. Ateria syödään Somaliassa kello yhdeksän illalla. Ramadanin aikana se nautitaan usein tarawih-rukousten jälkeen, jopa 23:n tienoilla. Cambuulo-pavut on suosituimpia somalialaisia ruokalajeja, ja sitä syödään kaikkialla maassa. Ruokaan kuuluu hyvin kypsennettyjä adukipapuja, ja niihin sekoitetaan voita ja sokeria. Digir-pavut saavat usein olla uunissa matalassa lämmössä jopa viisi tuntia, jotta niihin saataisiin haluttu maku.[34]

Katso myös

Lähteet

Viitteet

 1. http://www.chr.up.ac.za/centre_publications/hrla/references/Suspended%20Constitution%20of%20Somalia%20p.1505.doc Somalian perustuslain 3. artiklan mukaan: Somalian tasavallan viralliset kielet ovat somali ja arabia.
 2. Lewis I. M. (1961.) A Pastoral Democracy. Oxford University Press, New York.
 3. 3,0 3,1 In Somalia, a Government on Life Support NYTimes. (englanniksi)
 4. http://www1.voanews.com/english/news/a-13-2009-01-26-voa51-68761347.html
 5. http://www.aol.com.au/news/story/Kenya-fishermen-see-upside-to-pirates-more-fish/2415191/index.html
 6. Pirkkalainen Päivi (2005) Somali diaspora in Finland – assistance of the country of origin University of Jyväskylä pdf
 7. 7,0 7,1 "Disaster in Somalia". Newsweek. Viitattu 12.06.2007.
 8. US, Ethiopia accused over Somalia Financial Times. Viitattu 28.07.2007.
 9. New Somali alliance threatens war BBC. Viitattu 14.09.2007.
 10. Somalia Government Ridicules Opposition Gathering in Eritrea VOA. Viitattu 14.09.2007.
 11. Somali government 'near collapse' Al Jazeera. Viitattu 18.11.2008.
 12. Languages of Somalia Viitattu 26.9.2008.
 13. Laitin, David D. & Samatar, Said S. (1987). Somalia: Nation in Search of a State, Colorado: Westview Press. ISBN 0-86531-555-8
 14. Abdalla Omar Mansur (1995) The Nature of Somali Clan system. Teoksessa The Invention of Somalia. The Red Sea Press. Lawrenceville, NJ. U.S.A.
 15. Rank Order – GDP The World Factbook. 13.12.2007. CIA. Viitattu 6.1.2008.
 16. Mogadishusta ei mitään uutta Maailman sivu. Viitattu 05.01.2008.
 17. Amnestyusa.org
 18. SOMALIA: Raising awareness against FGM in Puntland
 19. Female Circumcision and Other Issues in Somalia
 20. Return to Somalia; In the Land that Americans Want to Forget, Some Modest Signs of Success. The Washington Post
 21. Mazrui, A. (1997). "Crisis in Somalia: From tyranny to anarchy." In Adam, H. & Ford, R. (Eds.), Mending rips in the sky: Options for Somali communities in the 21st century (pp. 5–11). Lawrenceville, NJ: The Red Sea Press, Inc.
 22. http://www.netnomad.com/crigler.html Return to Somalia; In the Land that Americans Want to Forget, Some Modest Signs of Success
 23. Spencer Heath MacCallum: The Rule of Law without the State
 24. Benjamin Powell; Ryan Ford, Alex Nowrasteh (2006-01-30). "Somalia After State Collapse: Chaos or Improvement?". Independent Institute. 
 25. Spencer Heath MacCallum: The Rule of Law without the State
 26. Somalia invites Russian firms to develop uranium deposits
 27. Celebrations for World Space Week
 28. Middle East Policy Council - Muslim Populations Worldwide
 29. The Transitional Federal Charter of the Somali Republic
 30. Hadeeth.com
 31. Nuruddin Farah Kirjasto.sci.fi-sivustolla
 32. Somalialaista kansantarustoa
 33. K'naan
 34. Somalis, the history and culture

Aiheesta muualla

Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Somalia.
ace:Somalia

.

 

All translations of Somalia


sensagent's content

 • definitions
 • synonyms
 • antonyms
 • encyclopedia

 • määritelmä
 • synonyymi

Dictionary and translator for handheld

⇨ New : sensagent is now available on your handheld

   Advertising ▼

sensagent's office

Shortkey or widget. Free.

Windows Shortkey: sensagent. Free.

Vista Widget : sensagent. Free.

Webmaster Solution

Alexandria

A windows (pop-into) of information (full-content of Sensagent) triggered by double-clicking any word on your webpage. Give contextual explanation and translation from your sites !

Try here  or   get the code

SensagentBox

With a SensagentBox, visitors to your site can access reliable information on over 5 million pages provided by Sensagent.com. Choose the design that fits your site.

Business solution

Improve your site content

Add new content to your site from Sensagent by XML.

Crawl products or adds

Get XML access to reach the best products.

Index images and define metadata

Get XML access to fix the meaning of your metadata.


Please, email us to describe your idea.

WordGame

The English word games are:
○   Anagrams
○   Wildcard, crossword
○   Lettris
○   Boggle.

Lettris

Lettris is a curious tetris-clone game where all the bricks have the same square shape but different content. Each square carries a letter. To make squares disappear and save space for other squares you have to assemble English words (left, right, up, down) from the falling squares.

boggle

Boggle gives you 3 minutes to find as many words (3 letters or more) as you can in a grid of 16 letters. You can also try the grid of 16 letters. Letters must be adjacent and longer words score better. See if you can get into the grid Hall of Fame !

English dictionary
Main references

Most English definitions are provided by WordNet .
English thesaurus is mainly derived from The Integral Dictionary (TID).
English Encyclopedia is licensed by Wikipedia (GNU).

Copyrights

The wordgames anagrams, crossword, Lettris and Boggle are provided by Memodata.
The web service Alexandria is granted from Memodata for the Ebay search.
The SensagentBox are offered by sensAgent.

Translation

Change the target language to find translations.
Tips: browse the semantic fields (see From ideas to words) in two languages to learn more.

last searches on the dictionary :

4125 online visitors

computed in 0.062s

I would like to report:
section :
a spelling or a grammatical mistake
an offensive content(racist, pornographic, injurious, etc.)
a copyright violation
an error
a missing statement
other
please precise:

Advertize

Partnership

Company informations

My account

login

registration

   Advertising ▼