» 
Arabic Bulgarian Chinese Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Finnish French German Greek Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Malagasy Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swedish Thai Turkish Vietnamese
Arabic Bulgarian Chinese Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Finnish French German Greek Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Malagasy Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swedish Thai Turkish Vietnamese

definition - Thisted

definition of Wikipedia

   Advertizing ▼

phrases

-Anders Thisted • Bedsted Kirke (Thisted Kommune) • Bedsted Sogn (Thisted Kommune) • Hansted Sogn (Thisted Kommune) • Herregårde i Thisted Amt • Hillerslev Sogn (Thisted Kommune) • Karen Thisted • Kirker i Thisted Amt • Ole Thisted • P. Thisted Knudsen • Thisted Amt • Thisted Amtskreds • Thisted Arbejderforening • Thisted Bryghus • Thisted Dagblad • Thisted Fodbold Club • Thisted Gymnasium • Thisted Kirke • Thisted Kommune • Thisted Kommune (1970-2006) • Thisted Lufthavn • Thisted Provsti • Thisted Sejlklub • Thisted Sogn • Thisted Station • Thisted-Fjerritslev Jernbane • Torsted Sogn (Thisted Kommune) • Tved Sogn (Thisted Kommune) • Ulstrup (Thisted Amt) • Visby Sogn (Thisted Kommune) • Ørum Kirke (Thisted Kommune) • Ørum Sogn (Thisted Kommune)

Wikipedia

Thisted

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Gå til: navigation, søg
Thisted
Thisted KirkeThisted Kommune
Fil:Thisted kirke.JPG
Gågaden i Thisted
Overblik
Land: Danmark
Motto:
:
Region:Region Nordjylland
Kommune:Thisted Kommune
Sogn:Thisted Sogn
Grundlagt:
Postnummer:7700 Thisted
Demografi
Thisted by:12.995 (2009)
 - Areal:km²
 - Befolkningstæthed:pr. km²
Kommunen:45.596 (2009)
 - Areal:1101,65 km²
 - Befolkningstæthed:pr. km²
{{{indbygtype3}}}:{{{indbyg3}}}
 - Areal:{{{indbyg3areal}}} km²
 - Befolkningstæthed:{{{indbyg3tæthed}}} pr. km²
Tidszone:GMT +1
Højde Moh.:m
Hjemmeside:www.thisted.dk
Oversigtskort

Thisted
Thisteds beliggenhed

56°57′N, 8°41′E

Koordinater: 56° 57′ 9″ N, 8° 41′ 16″ Ø
Thisted eller Tisted har flere betydninger, se Tisted (flertydig)

Thisted er en havneby ved Limfjorden med 12.995 indbyggere (2009) [1] beliggende i Thy. Byen ligger nogenlunde midt i kommunen og har en fem km. lang og meget smuk kystlinie langs Limfjorden og er politisk, økonomisk og kulturel hovedby i Thisted Kommune og den eneste større by i Thy. Byen ligger i Region Nordjylland med sygehus Thy-Mors, som et af tre hovedsygehuse i regionen.

Indholdsfortegnelse

Oprindelse til byens navn

Forleddet er gudenavnet Tyr, (jf. tirsdag). Efterleddet er ordet sted, og navnet betyder altså "Stedet viet til Tyr".[2]

Historie

Der har levet mennnesker her siden stenalderen. Bynavnet efter guden Tyr stammer fra 6-700 tallet, og stedet har måske været et Vi (helligt sted) hvor man har udført blot (offer handlinger) i jernalder og vikingetid.

Der blev bygget en trækirke ved vikingetidens slutning, senere afløst af en romansk kirke. Den første navngivne stormand er Tord Amdisøn, hans navn findes på en runesten fra 1100-tallet, i dag indmuret i kirketårnets fod. Der er fundet spor af en tidlig middelalder by og handelsplads, fra 1200-tallet, under det nuværende Storetorv og Storegade. Byens navn optræder i et dokument fra 1367 som Thystadth, og nogle år senere som Tystad. Der var bispegård på engen vest for byen, ad Bisgårdsgade, som tilhørte Børglum bisperne. En gravsten over en af dem er indmuret i kirken.

Byen voksede og den nuværende gotiske kirke - Vor Frue, afløste den mindre romanske kirke omkring 1475. Kirken havde Latinskole tilknyttet. Thisted fik købstadsstatus af Chr. d. II d. 10 aug. 1524, hvilket er byens officielle fødselsdag som købstad. Byen er kortlagt i Resen´s atlas fra 1670.

Flere af byens kvinder blev i årene 1696-98 udsat for hekseprocesser, blandt disse kvinder var den navnkundige Ane Søe. Præsten Ole Bjørn var i spidsen for anklagerne, de blev senere tilbagevist af en kongelig kommission og kvinderne frikendt. Ole Bjørn blev landsforvist for sin andel i sagerne.

Thisted var administrationsby for det tidligere Thisted Amt, der eksisterede fra 1793-1970. Handelen blomstrede fra midten af 1800-tallet i forbindelse med anlæggelsen af havnen, der stadig ligger centralt i byen.

Bykernen er kendetegnet ved snoede gader, der flere steder rummer pladser og torve med mange forskellige bygninger der repræsenterer arkitektur fra flere århundreder. Mest kendt er den gotiske kirke fra ca. 1475, flere borgerhuse fra 17-1800-tallet, Det gamle Rådhus fra 1853, arkitekt H.M.Bindesbøll. Toldboden og Stationen er bygget i 1884.

Byens tidligere administrationsbygning (i dag Sprogskole) ved Nytorv er et smukt byggeri fra 1917. Museet er fra 1925, og Hovedbiblioteket på Tingstrupvej, er en karakteristisk funkis bygning fra 1938, arkitekt Jens Foged. Det nuværende Rådhus er fra 1974. Desuden er der en del moderne byggeri i bymidten, blandt andet et stort center: I.P.Jacobsen Centret, med butikker og moderne lejligheder. Flere stilarter giver hinanden med og modspil, og kan ses koncentreret omkring den store smukke plads midt i byen; Store Torv.

Andelsbevægelsen og Danmarks første brugsforening

Den danske andelsbevægelse begyndte med Thisted Arbejderforening, og Danmarks første brugsforening blev oprettet i 1866 af provst Hans Chr. Sonne.

Syv venskabsbyer

Thisted tog initiativ til, og var den første danske by, der indgik venskabsby aftaler i 1939. I dag har byen venskabsbyer i alle nordiske lande samt i Ungarn og Estland. De syv byer mødes hvert andet år i juni måned til kulturelle og politiske arrangementer. Thisteds seks venskabsbyer er: Mosfellsbær(IS), Skien(N), Johvi(EST), Baja(H), Uddevalla(S) og Loimaa(SF).

Geografi

Thisted ligger på tre højdedrag eller byhøje, delt af to vandløb ned mod Limfjorden. Fra sydvest hæver det første højdedrag sig med Simons bakke, med bydelene Silstrup, Dragsbæk og Tilsted, disse bydele, afgrænses fra centrum af den lille å Dragsbækken. På den anden side af åen, hæver den anden bydel sig, selve det centrale højdedrag, som en langstrakt ås fra Torp og Tingstrup i Vestbyen mod centrum i øst, og den bærer bykernen og hele den gamle købstad ned mod havnen. Lidt øst for byens centrum løber Skinnerup å, inden den nordøstlige og tredje bydel hæver sig med bydelene Østerbakken, Lerpytter, Fårtoft og Rolighed, i daglig tale kaldet Østbyen.

Vest for byen, langs havet, ligger Nationalpark Thy, et område der består af klitheder og anden kystnær flora og fauna. Nationalparken ligger langs Vesterhavet og rummer barsk, storslået og varieret natur.

Infrastruktur

Havnen

Havnen midt i byen har flere funktioner, dels en trafikhavn for coastere og almindelig skibstrafik, dels er den rekreativ med lystbådehavn, cafeér og restauranter samt servicefunktioner. Fjorden, havnen og strandene ved byen giver plads for aktiviteter som sejlads, badning, surfsport og roning i båd eller kajak samt dykning i Thisted Bredning.

Jernbanen

Thisted er endestation for Thybanen og var 1904-69 endestation for Thisted-Fjerritslev Jernbane.

Veje

Ad den store ringvej ledes hovedvejene A11 (Aalborg-Den tyske grænse) og A26 (Århus-Hanstholm) til byen.

Uddannelsesinstitutioner

Byen har fire folkeskoler heraf to folkeskoler med overbygning, samt to friskoler.

Nogle ungdoms, erhvervs- og videreuddannelsesinstitutioner i byen er EUC Nordvest, Thisted Gymnasium og Thy Uddannelsescenter med flere videregående uddannelser. Et par tusinde studerende tager deres uddannelser på dette campus i byens nordlige udkant. Gymnasiet er kendt for en stor samling af moderne kunst. VUC Thy-Mors, Sprogskolen og Sosu-skolen er andre uddannelsesinstitutioner i byen med uddannelser for unge og voksne.

Erhverv

Industri

Thisted har en klynge af industrier indenfor fødevareproduktion: Tican Slagteriet, Thisted Maltfabrik, Dragsbæk Magarinefabrik, Thisted Bryghus og Polar Is.

En række virksomheder i og omkring byen er ligeledes opstået omkring industrialiseringen af landbruget i midten af 1900-tallet, det gælder Sjørring Maskinfabrik, Thy Stålbyg og Cimbria Unigrain. Disse fabrikker har alle rødder i landbrugsproduktionen i Thy og de er alle startet som lokale iværksættervirksomheder, og er i dag virksomheder af international betydning.

Slagteriet Tican, kommunens største private virksomhed, er kendt for sin lufttørrede kammerskinke. Thisted Bryghus er kendt for kvalitetsøl og specialprodukter som porseøl og økologisk øl.

Byen har et par moderne hoteller; Hotel Limfjorden med 60 værelser og Hotel Thisted med 25 værelser.

Sundhed

Thisted har et behandlerhus på havnen - Dokken - som samler en halv snes almene lægepraksis´er og har speciallæger og andre sundhedsfunktioner, Dokken er arbejdsplads for knap 50 personer indenfor sundhedssektoren. En model der søges kopieret andre steder i landet.

Kultur

Byen har et Musikteater, med teaterforestillinger og især klassiske koncerter. Stedet er hovedspillested for den årlige Thy Kammermusikfeatival. Musikteatret er også hjemsted for egnsteateret; Thy Teater, samt for Thisted Teaterkreds der arrangerer en række professionelle turnéforestillinger. Musikteatret har ca. 100 kulturarrangementer om året. Der er 330 siddepladser.

Thisted kirkes drenge-mandskor er berømt for sin meget høje kvalitet, koret har været på turné i USA og Australien. Thisted kirkes klokkespil er berømt og er ved at blive udbygget til et af de bedste i Europa.

Plantagehuset er byens og kommunens kulturhus for den folkelige kultur, med mange arrangementer hver uge, huset er det førende rytmiske spillested, flere foreninger arrangerer jazz, rock og folk koncerter her, med danske og udenlandske musikere. Byen har et levende ungdomsmiljø koncentreret omkring URT (Ungdomsrådet i Thy)og Alivefestivalen hvert år i august.

Hver sommer er der Thy Rock, en to dages festival i juni, med ca. 10.000 gæster begge dage. Det er Thy´s største publikums kulturbegivenhed med hovedsageligt danske poprock bands.

Kunstforeningen Det ny Kastet står for skiftende udstillinger af moderne kunst af høj klasse, udstillingerne foregår på Det gl. Rådhus på Store Torv.

Sport

Byen har et divisionshold i fodbold; Thisted FC. Et håndboldligahold Mors-Thy Håndbold, desuden er der eliteklubber indenfor svømning, cykling og boksning. Nordvestjysk golfklub, med en af landets allerbedste baner, ligger i Nystrup plantage, ca. 12 km. fra Thisted. De store surf spots kaldet "Cold Hawaii" ligger omkring Klitmøller ca. 14 km. nordvest for byen. Klitmøller er en ret eksklusiv turist-, bade og surf by, som er kendt i store dele af Europa. Hvert år holdes store surf events på kysten.

Thisted omkring 1900

Personer fra Thisted

Adelskvinden Ane Søe boede i byen og på herregårde omkring Thisted. Forfatteren J.P. Jacobsen, pædagogen Christen Kold samt digteren og geografen Malthe Conrad Bruun var fra Thisted, kvindesags forkæmperen Kirsten Marie Lomborg "Skov-Kirsten" boede i byen.

En af landets mest læste forfattere Bent Haller bor i Thisted. Stormesteren i skak Bent Larsen og fodboldlandsholdsspilleren Jesper Grønkjær er fra Thisted. Andre kendte personligheder fra byen er journalisten Mette Starch, journalisten Reimer Bo Christensen, popduoen Junior Senior og bandet Artificial Brothers (vinder af DRs P4 "Rocktoget") samt musikeren Søren Dahl der gennem flere år har lavet radioprogrammet Café Hack på Danmarks Radios P4.

Borgmester er Lene Kjeldgaard(V) og Viceborgmester er Ulla Vestergaard(S)

Thisted kredsen har fire folketingsmedlemmer: Ole Vagn Christensen(S) Torsten Schack(V) Tage Leegaard(C) og Ib Poulsen(DF)

Andet

Ved Beredskabsstyrelsens kaserne står et malet trækors, samt et stort mosaikrelief. Det er mindesmærker rejst af flygninge fra Litauen i 1947. Lejren er også kendt som Dragsbæklejren.

Se også

Noter

  1. Statistikbanken Tabel BEF44
  2. Thisted - Udvalgte stednavnes betydning, NAVNEFORSKNING, Københavns Universitet

Eksterne henvisninger

Kilder

  1. Statistikbanken Tabel BEF44
  2. Thisted - Udvalgte stednavnes betydning, NAVNEFORSKNING, Københavns Universitet
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Stub
Denne artikel om Danmarks geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
.

.

   Advertizing ▼

 

All translations of Thisted


sensagent's content

  • definitions
  • synonyms
  • antonyms
  • encyclopedia

  • definition
  • synonym

Dictionary and translator for handheld

⇨ New : sensagent is now available on your handheld

   Advertising ▼

sensagent's office

Shortkey or widget. Free.

Windows Shortkey: sensagent. Free.

Vista Widget : sensagent. Free.

Webmaster Solution

Alexandria

A windows (pop-into) of information (full-content of Sensagent) triggered by double-clicking any word on your webpage. Give contextual explanation and translation from your sites !

Try here  or   get the code

SensagentBox

With a SensagentBox, visitors to your site can access reliable information on over 5 million pages provided by Sensagent.com. Choose the design that fits your site.

Business solution

Improve your site content

Add new content to your site from Sensagent by XML.

Crawl products or adds

Get XML access to reach the best products.

Index images and define metadata

Get XML access to fix the meaning of your metadata.


Please, email us to describe your idea.

WordGame

The English word games are:
○   Anagrams
○   Wildcard, crossword
○   Lettris
○   Boggle.

Lettris

Lettris is a curious tetris-clone game where all the bricks have the same square shape but different content. Each square carries a letter. To make squares disappear and save space for other squares you have to assemble English words (left, right, up, down) from the falling squares.

boggle

Boggle gives you 3 minutes to find as many words (3 letters or more) as you can in a grid of 16 letters. You can also try the grid of 16 letters. Letters must be adjacent and longer words score better. See if you can get into the grid Hall of Fame !

English dictionary
Main references

Most English definitions are provided by WordNet .
English thesaurus is mainly derived from The Integral Dictionary (TID).
English Encyclopedia is licensed by Wikipedia (GNU).

Copyrights

The wordgames anagrams, crossword, Lettris and Boggle are provided by Memodata.
The web service Alexandria is granted from Memodata for the Ebay search.
The SensagentBox are offered by sensAgent.

Translation

Change the target language to find translations.
Tips: browse the semantic fields (see From ideas to words) in two languages to learn more.

last searches on the dictionary :

4370 online visitors

computed in 0.078s

I would like to report:
section :
a spelling or a grammatical mistake
an offensive content(racist, pornographic, injurious, etc.)
a copyright violation
an error
a missing statement
other
please precise:

Advertize

Partnership

Company informations

My account

login

registration

   Advertising ▼