» 
Arabic Bulgarian Chinese Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Finnish French German Greek Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Malagasy Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swedish Thai Turkish Vietnamese
Arabic Bulgarian Chinese Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Finnish French German Greek Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Malagasy Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swedish Thai Turkish Vietnamese

definition - Tommy_Lapid

definition of Wikipedia

   Advertizing ▼

Wikipedia

Tommy Lapid

                   

Yosef (Tommy) Lapid, Hebreeuws: יוסף (טומי) לפיד, geboren als Tomislav Lampel, (Novi Sad (destijds Joegoslavië, nu Servië), 27 december 1931 - Tel Aviv, 1 juni 2008) was een Israëlische journalist, columnist, publicist, tv-persoonlijkheid, amateurschaker, (sport)bestuurder en politicus. In laatste hoedanigheid was hij van 2003 tot 2004 minister van justitie en vicepremier.

Lapid was een bekende persoonlijkheid in Israël, vooral als panellid van een populaire televisieshow. Als politicus zette hij zich af tegen de macht en invloed van het orthodox jodendom, in het bijzonder die van charedische politieke partijen in Israël.

Lapid, een Hongaarse Jood, overleefde de Holocaust (tijdens de Tweede Wereldoorlog zat hij een tijd in het getto van Boedapest), een ervaring die zijn politieke visies beïnvloedde, vooral op het gebied van buitenlandse zaken. Hij emigreerde in 1948 naar Israël, woonde in Tel Aviv, was gehuwd en had drie kinderen. Hij was tot zijn dood voorzitter van de raad van bestuur van Yad Vashem, een positie die aansloot op zijn persoonlijke ervaringen tijdens de Holocaust.

Tommy Lapid stierf op 76-jarige leeftijd als gevolg van kanker.[1][2]

  Journalistieke carrière

Lapid studeerde rechten aan de Universiteit van Tel Aviv. Als fervent amateurschaker was hij voorzitter van de Israëlische schaakbond. Hij was tevens directeur van de Israel Broadcasting Authority. Lapid was journalist bij Maariv en redactielid van de krant. Hij schreef vooral publicistische artikelen, humor en satire. Toen de krant in handen kwam van de Britse mediamagnaat Robert Maxwell, fungeerde Lapid korte tijd als directeur van een Hongaarse krant in de Maxwell-groep.

Lapid was één van de drie panelleden van het indertijd in Israël zeer populaire programma "Politica" (oorspronkelijk "Popolitica"), op het Eerste Net. Het programma was een rondetafelgesprek met politici en andere gasten, één gespreksleider (Dan Margalit), drie panelleden, in het bijzijn van publiek. Politici kwamen in het programma meestal zwaar onder vuur te liggen, terwijl de kijkers zich vooral met de retoriek van de panelleden konden vereenzelvigen. De andere twee panelleden waren journalist Amnon Dankner, inmiddels hoofdredacteur van Maariv, en rabbijn/journalist Israël Eichler, inmiddels ook lid van de Knesset voor Verenigd Thora-jodendom.

Lapid schreef meer dan tien boeken, waaronder een populaire gids voor Israëlische toeristen in Europa.

  Politieke carrière

Tommy Lapid werd gevraagd de leiding over de Shinui-partij over te nemen. De partij was al jaren een fractie in Meretz en stapte met één zetel uit dat verband, dat samen zou smelten. De leider van Shinui sinds diens oprichting, Amnon Rubinstein, bleef in Meretz en stapte uit Shinui. Nummer twee en de nieuwe partijleider, Avraham Poraz, die op zetelverlies stond, gaf het leiderschap op ten bate van de populaire Lapid. Een parlementslid van de rechtse, afbrokkelende partij Tsomet sloot zich bij Shinui aan.

Lapid voerde een persoonlijke, antiklerikale campagne en won in 1999 met Shinui tegen de verwachtingen in zes zetels (van de 120 in de Knesset). Ariel Sharon vormde een regering met de Arbeidspartij en Lapid en zijn partij voerden oppositie.

In de algemene verkiezingen van 2003 behaalde de partij 15 zetels en werd daarmee de derde fractie van het parlement. Nu trad Shinui toe tot een coalitie zonder de ultraorthodoxe partijen. Hij werd minister van justitie en vicepremier. Op zijn eis werd het ministerie van religieuze zaken opgeheven en de religieuze rechtbanken ondergebracht in zijn ministerie.

In december 2004 stemden Lapid en Shinui tegen de begroting voor 2005. Reden was dat er extra budget voor instellingen gelieerd aan het Verenigd Thora-jodendom in het budget zaten. Sharon en de minister van financiën, Benjamin Netanyahu, gingen met deze partij een ad-hoccoalitie om het budget door de Knesset te voeren, omdat bij de eigen partij Likoed en coalitiepartij NRP een groot aantal dissidenten tegen het plan-Sharon voor de terugtrekking uit Gaza zitten, die tegen het budget dreigden te stemmen. Direct na de stemming werden alle vijf de ministers van Shinui uit de regering ontslagen.

Na een tijd in de oppositie, werd hij bijna verslagen als lijsttrekker. Zijn nummer twee, Avraham Poraz, verliet Shinui nadat hij zijn een-na-hoogste plaats op de lijst had verloren aan Ron Lewenthal, een gemeenteraadslid in Tel Aviv. Hierop richtte Poraz met de Knessetleden van Shinui Hetz op. Lapid steunde de nieuwe partij tijdens de verkiezingen, maar stelde zich niet verkiesbaar voor de Knesset. Zowel Shinui met Lewenthal als Hetz van Poraz haalden de kiesdrempel niet.

  Externe links


Bronnen, noten en/of referenties
   
               

 

All translations of Tommy_Lapid


sensagent's content

  • definitions
  • synonyms
  • antonyms
  • encyclopedia

  • begripsbepaling
  • synoniem

Dictionary and translator for handheld

⇨ New : sensagent is now available on your handheld

   Advertising ▼

sensagent's office

Shortkey or widget. Free.

Windows Shortkey: sensagent. Free.

Vista Widget : sensagent. Free.

Webmaster Solution

Alexandria

A windows (pop-into) of information (full-content of Sensagent) triggered by double-clicking any word on your webpage. Give contextual explanation and translation from your sites !

Try here  or   get the code

SensagentBox

With a SensagentBox, visitors to your site can access reliable information on over 5 million pages provided by Sensagent.com. Choose the design that fits your site.

Business solution

Improve your site content

Add new content to your site from Sensagent by XML.

Crawl products or adds

Get XML access to reach the best products.

Index images and define metadata

Get XML access to fix the meaning of your metadata.


Please, email us to describe your idea.

WordGame

The English word games are:
○   Anagrams
○   Wildcard, crossword
○   Lettris
○   Boggle.

Lettris

Lettris is a curious tetris-clone game where all the bricks have the same square shape but different content. Each square carries a letter. To make squares disappear and save space for other squares you have to assemble English words (left, right, up, down) from the falling squares.

boggle

Boggle gives you 3 minutes to find as many words (3 letters or more) as you can in a grid of 16 letters. You can also try the grid of 16 letters. Letters must be adjacent and longer words score better. See if you can get into the grid Hall of Fame !

English dictionary
Main references

Most English definitions are provided by WordNet .
English thesaurus is mainly derived from The Integral Dictionary (TID).
English Encyclopedia is licensed by Wikipedia (GNU).

Copyrights

The wordgames anagrams, crossword, Lettris and Boggle are provided by Memodata.
The web service Alexandria is granted from Memodata for the Ebay search.
The SensagentBox are offered by sensAgent.

Translation

Change the target language to find translations.
Tips: browse the semantic fields (see From ideas to words) in two languages to learn more.

last searches on the dictionary :

4877 online visitors

computed in 0.047s

I would like to report:
section :
a spelling or a grammatical mistake
an offensive content(racist, pornographic, injurious, etc.)
a copyright violation
an error
a missing statement
other
please precise:

Advertize

Partnership

Company informations

My account

login

registration

   Advertising ▼