» 
Arabic Bulgarian Chinese Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Finnish French German Greek Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Malagasy Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swedish Thai Turkish Vietnamese
Arabic Bulgarian Chinese Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Finnish French German Greek Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Malagasy Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swedish Thai Turkish Vietnamese

definition - walibi world

definition of Wikipedia

   Advertizing ▼

Wikipedia

 

Walibi World

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ga naar: navigatie, zoeken
Walibi World

Zicht op de ingang van Walibi World vanuit het reuzenrad La Grande Roue.
SloganBen jij er klaar voor?
LocatieBiddinghuizen
EigenaarCompagnie des Alpes (directeur Mascha van Till-Taminiau)
OpeningFlevohof 1971, Walibi Flevo 1994, Six Flags Holland 2000, Walibi World 2005
Bezoekers856.000 (2008)
Medewerkers980 (80 vast, 900 seizoen)
Omzet € 23 miljoen (2005) [1]
Attracties40+[2] in totaal
 • 3[4] waterattracties
WebsiteWebsite
RCDBWalibi World op RCDB
Portaal   Attractieparken
Ronddraaiende wereldbol bij ingang met oranje kleurstof in het water tijdens WK voetbal 2006

Walibi World is een attractiepark gelegen in Biddinghuizen (gemeente Dronten) in de Nederlandse provincie Flevoland. Voorheen heette dit park Six Flags Holland, daarvoor Walibi Flevo en nog langer geleden de Flevohof.

Onder de naam de Flevohof is het park ooit begonnen als boerderijpark waar stedelingen kennis konden maken met de landbouw. Toen de Flevohof begin jaren negentig failliet ging, werd het park overgenomen door de Walibi Group en hernoemd tot Walibi Flevo. Deze groep werd in 1998 overgenomen door Premier Parks en het park veranderde in 2000 in Six Flags Holland. Sinds 2005 is de huidige naam in gebruik. De meeste attracties, waaronder veel achtbanen en andere 'thrill rides', stammen uit de Walibi Flevo- en Six Flags-periode. De laatste jaren probeert het park zich meer te presenteren als familiepark.

Op het naast gelegen "evenemententerrein Walibi World" is de Europese Jamboree van 1994, de Wereldjamboree van 1995 en de Nationale Jamboree van 2000 georganiseerd door Scouting Nederland. Verder is het sinds 1993 de locatie van het muziekfestival Lowlands gehouden, sinds 1996 de christelijke conferentie Opwekking en sinds 2007 van Fields of Rock.

Inhoud

Geschiedenis

Flevohof

Zie Flevohof voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Walibi World werd geopend als De Flevohof in 1971. Indertijd was het nog een klein park. De Flevohof bestond onder andere uit een indianendorp, huisjes met bijvoorbeeld een ballenbak, modeltreintjes en oldtimers. De Flevohof had ook een leerzaam karakter. Je kon er veel leren over de landbouw, zoals hoe planten in een kas groeien. De Flevohof had als slogan: Beleef de dag van je leven in de Flevohof.

Walibi Flevo

In 1992 werd de Flevohof failliet verklaard en werd het overgenomen door de Walibi Group. Eind 1993 begon de bouw van veel nieuwe attracties en werd de Flevohof van een educatief park veranderd in een attractiepark. Op 7 mei 1994 opende het park onder de naam Walibi Flevo. Het was het eerste park op het Europese vasteland dat een achtbaan kreeg waar de stoeltjes onder de rails hangen (El Condor). De naam Walibi is overigens een door de Belgische oprichters gekozen samenvoeging van de Belgische plaatsen Waver, Limal en Bierges. In Waver ligt namelijk het 'moederpark'. Doordat in Australië een kleine kangoeroe voorkomt, genaamd Wallabie (wat dus sterk lijkt op Walibi), lag de keuze voor een kangoeroe als karakter voor het oprapen. De naam Walibi is inmiddels zo ingeburgerd dat menig persoon het in het dagelijks leven niet heeft over een Wallabie, maar (ten onrechte en tot genoegen van de oprichters) over een Walibi, als het gaat over een kangoeroe. In 1996 werd de Space Shot toegevoegd aan het park. Tot 1998 leek Walibi Flevo nog heel erg op de Flevohof. De belangrijkste gebouwen van de Flevohof waren nog gewoon in gebruik. In 1998 werden een aantal van deze gebouwen afgebroken. 1998 was ook het jaar dat Walibi Flevo werd overgenomen door Premier Parks (het latere Six Flags).

Six Flags Holland

In 1998 werd de Walibi Group overgenomen door Premier Parks Inc. Dit bedrijf had in Amerika al een groot aantal parken in eigendom, en begon uit te breiden naar Europa. Twee jaar lang was daar niets van merkbaar in het park, tot in 2000 Premier Parks haar naam veranderde in Six Flags Inc. en Walibi werd getransformeerd in Six Flags Holland. Na een enorme metamorfose en een miljoeneninvestering opende in datzelfde jaar het park haar poorten. Het publiek kon genieten van maar liefst 30 nieuwe attracties en een compleet nieuwe thematisering. De Looney Tunes waren een belangrijk onderwerp in Six Flags, net als de grote hoeveelheid achtbanen. Six Flags Holland positioneerde zich ongekend groots op de tienermarkt. Dat het accent ook op deze doelgroep lag is af te leiden aan de slogan van Six Flags Holland: "Rollercoaster Capital of Europe".

Walibi World

Jongen met de hoofdmascotte van het park: Walibi

In 2004 werden Six Flags Holland en de andere Europese parken overgenomen door Palamon Capital Partners, dit werd ook gelijk het laatste jaar voor Six Flags Holland. Het park moest een nieuwe naam krijgen, dus er werd een onderzoek gedaan. Bij 75% van de ondervraagden had Walibi nog steeds een positieve bekendheid, vanwege de internationale uitstraling van het park werd 'World' toegevoegd. Walibi World is het seizoen daarna (2005) geopend. De Looney Tunes zijn vervangen door de vertrouwde oranje kangoeroe en enkele nieuwe personages. Het gedeelte dat vroeger "Bugs Bunny Wereld" was heet voortaan "Walibi Land" en de achtbaan "Superman: The Ride" werd "Xpress", en zo is er nog een aantal kleine zaken gewijzigd. Walibi World probeert meer de doelgroep families met kinderen aan te trekken.

In de tweede helft van seizoen 2006 zijn de StarParksparken overgenomen door de Franse onderneming Grévin & Cie (Compagnie des Alpes), exploitant van pret- en vakantieparken in heel Europa. Andere parken die ook bij deze groep horen in Nederland zijn het Dolfinarium en Avonturenpark Hellendoorn. Een jaar later werd "La Via Volta" gesloten en er werd een interactieve fontein geplaatst.

Maandag 8 september 2008 is bekend gemaakt dat Walibi World een nieuwe directeur krijgt: Mascha van Till-Taminiau. Zij is de dochter van de oprichter van Het Land van Ooit.

Op 18 oktober 2008 moest het park de deuren sluiten voor nieuwe bezoekers. Het was te druk in het park, voorzichtige schattingen zeggen dat er meer dan 20.000 mensen in het park waren. De reden hiervoor zijn de Halloween Fright Nights. Ook op 25 oktober werd het park gesloten wegens te veel bezoekers in het park.

Chronologisch overzicht

 • 1971: Op vrijdagmorgen 21 mei 1971 opent de Flevohof als agrarisch themapark.
 • 1991: De Flevohof wordt failliet verklaard.
 • 1992: Naar aanleiding van het faillissement van de Flevohof neemt de Walibi Group het park over.
 • 1994: Het park heropent in 1994 als attractiepark met de naam Walibi Flevo. Het park kent vijf themagebieden. Ook wordt de eerste Omgekeerde achtbaan in Europa er geopend. De baan is gebouwd door Vekoma en krijgt de naam El Condor.
 • 1995: In 1995 werd een groot theater geopend. Het theater biedt plaats aan 1200 personen. De eerste show wordt King Solomon's Mines waarin Amerikaanse stuntmannen een scene naspelen van de beroemde film.
 • 1996: De Space Shot en G-Force worden toegevoegd aan het park.
 • 1998: In 1998 worden diverse gebouwen die nog stammen uit de tijd van de Flevohof afgebroken. 1998 is ook het jaar dat Premier Parcs (het latere Six Flags) het park overneemt.
 • 2000: Het park wordt grondig verbouwd, er komen meer dan 30 nieuwe attracties bij, waaronder 4 achtbanen (La Via Volta, Xpress, Robin Hood en de Flying Dutchman Goldmine). Ook worden er diverse nieuwe restaurants aan het park toegevoegd. Ook worden dit jaar voor het eerst de Halloween Fright Nights gehouden. Het vernieuwde park krijg als nieuwe naam Six Flags Holland.
 • 2001: In 2001 gingen er geruchten de ronde, dat er een Hammerhead Stall achtbaan in het park zou komen, deze is echter nooit geplaatst. Eind 2001 komt de aap uit de mouw, het park gaat Goliath openen.
 • 2002: Het park opent in maart Goliath. De achtbaan is met zijn 46 meter hoogte, 106 km/u en meer dan 1200 meter lengte, de hoogste, snelste en langste achtbaan van de Benelux en staat in de top 10 van Europese achtbanen. De achtbaan is direct de grote publiekstrekker voor Walibi World
 • 2004: Dit jaar wordt de Six Flags European Division verkocht aan Palomon een Brits investeringsbedrijf. Aan het einde van dit jaar wordt bekend dat Six Flags Holland zal getransformeerd zal worden naar familiepark Walibi World
 • 2005: Walibi World opent zijn poorten met een grote wereld primeur; de Splash Battle. Ook zijn er drie kinderattracties toegevoegd aan het park. Dit jaar werd ook door Sjon & Sjeffrie voor het eerst het evenement New Years Eve geïntroduceerd.
 • 2006: Het park wordt midden in het jaar overgenomen door de franse onderneming Compagnie des Alpes.
 • 2007: De boomerang achtbaan La Via Volta wordt gesloten. Het park opent tevens een wereld primeur een interactieve fontein, die ook tegen de bezoekers kan praten.
 • 2008: In september 2008 wordt bekend gemaakt dat Mascha van Till de nieuwe algemeen directeur van het park wordt. Zij volgt Jan Reuvers op, die de vier Nederlandse parken van Compagnie des Alpes gaat leiden.
 • 2009: In 2009 zijn er in het park een aantal kleine zaken gewijzigd. Zo is de Aztec uit het park verwijderd, omdat de veiligheid niet gegarandeerd kon worden vanwege een ongeluk in attractiepark Liseberg.
 • 2010: Voor seizoen 2010 zal het park een metamorfose krijgen. Zo zou er groot onderhoud worden uitgevoerd, en zal er extra thematisering aan het park worden toegevoegd. Ook zal er dit jaar een nieuwe evenement worden geïntroduceerd; het Fantasy Festival. Tevens opent men dit jaar een nieuw terras. Deze zal liggen voor de achtbaan Flying Dutchman Goldmine.
 • 2011: Voor seizoen 2011 gaat o.a. Hollywood the Mainstreet op de schop. Ook zal de Speed Zone worden verbouwd en zal Italia verder gedecoreerd worden. Ook zal dit jaar de La Via Volta heropend worden, met een nieuwe naam, trein en decoratie.

Indeling

Walibi World bestaat uit een aantal themagebieden met daarin de attracties en horecapunten. Hieronder een opsomming van de gebieden.

Hollywood The Main Street

Hollywood The Main Street

Dit is de ingangstraat van Walibi World, hier is de ingang te vinden. Ook zijn er een groot aantal souvenirwinkeltjes en horeca punten. Ook is hier de achtbaan Xpress te vinden. Dit parkgedeelte is (tot aan de grote hal) geopend vanaf 9:30.

NaamType attractieJaartal openingBouwer
XpressStalen gelanceerde achtbaan2000Vekoma

Speed Zone

Bord met op de achtergrond de achtbaan Goliath.

Het thuisgebied van de achtbaan Goliath, misschien wel de bekendste attractie van Walibi World. Ook de andere attracties in Speed Zone zijn vooral gericht op "thrillseekers", zo staan er een enterprise, een balonnenschieter en een Space Shot. Het gebied is grotendeels gebouwd in 1998 en in 2000 en 2002 werden de Race Way Go-Karting en Goliath toegevoegd. De laatste nieuwe attractie in dit gebied is de Agua Gusto, in 2009.

NaamType attractieJaartal openingBouwer
Agua GustoWatergevecht2009Onbekend
GoliathMegacoaster2002Intamin AG
G-ForceEnterprise1998Huss
Race Way Go-KartingGo Karts2000
Space ShotVrije val1998S&S Power
Space KidzVrije val junior2000 (verplaatst in 2009 van Walibi Land)SBF Visa

Canadian Yukon

Bestand:Crazy-River.JPG
De wildwaterbaan Crazy River bevind zich in 'Canadian Yukon'

Een Canadees themagebied, waar men bijvoorbeeld de boomstamattractie Crazy River vindt. Ook staat hier het schommelschip Hudson Bay.

NaamType attractieJaartal openingBouwer
Hudson BaySchommelschip1994Fabbri
Crazy RiverWildwaterbaan1994MACK Rides
Walibi ExpressParktrein1994Change Rides

France

Zicht op een gedeelte van 'France'

France is het eerste gebied na de winkelstraat Hollywood. In France vindt men onder andere de autorit Le Tour des Jardins en La Grande Roue, het reuzenrad van het park.

NaamType attractieJaartal openingBouwer
La Grande RoueReuzenrad2000Vekoma
Le Tour des JardinsRondrit2000Change Rides
Les Petits ChevauxLuchtballonnencarrousel2000Wood Design
Pavillion de ThéTheekopjes2000SBF Visa

Italia

Het Italiaanse gebied huisvest o.a. de attractie Splash Battle, Il Gladiatore, Picollini en Cavalli Barocca. Tevens was hier tot 2007 de boomerang-achtbaan La Via Volta[5] te bezoeken. Themagebied Italia zal in de winterstop 2009-2010 gerenoveerd worden, waarin onder meer het restaurant zal worden verbouwd en de straattegels zullen worden vervangen.

NaamType attractieJaartal openingBouwer
Cavalli BaroccaDraaimolen1994SBF Visa
Il GladiatoreMagic2000Huss
La Via VoltaBoomerang-achtbaan2000 (gesloten in 2007, heropening 2011)Vekoma
PicolliniZweefmolen1994Zierer
Splash BattleSplash Battle2005Preston & Barbieri

Mexico

In het themagedeelte Mexico kan men terecht in de Suspended Looping Coaster El Condor. Ook ligt hier een wildwaterbaan, El Rio Grande genaamd.

NaamType attractieJaartal openingBouwer
El CondorOmgekeerde achtbaan1994Vekoma
El Rio GrandeWildwaterbaan1994Vekoma
Los SombrerosPolyp1994Zamperla
Mini taxi'sBotsauto's2000SBF Visa
Tequilla's Taxi'sBotsauto's2000SBF Visa

Sherwood Forest

Het middeleeuwse Sherwood Forest is de thuisbasis voor attracties als de houten achtbaan Robin Hood, de madhouse Merlin's Magic Castle en de topspin Excalibur. Ook staat hier de attractie Skydiver, waarvoor men apart moet betalen.

NaamType attractieJaartal openingBouwer
ExcaliburTopspin2000Huss
Merlin's Magic CastleMadhouse2000Vekoma
Robin HoodHouten achtbaan2000Vekoma
SkydiverBungee Jumpen (tegen betaling)2002Funtime

Walibi Land

Een kindergebied, waar onder andere de kinderachtbaan Wok's Waanzin staat.

NaamType attractieJaartal openingBouwer
Bonte BallonnenLuchtballonnencarrousel2000SBF Visa
Boris BallenfabriekOverdekte ballenbak2005Soft Play
Jo's StuntvliegerRed Baron2000SBF Visa
Koa's Komische KarretjesTheekopjes2000SBF Visa
Lollige Lilly's BusVliegend Tapijt2000SBF Visa
Rocky's TrucksRondrit2000SBF Visa
ToeterRondrit2000SBF Visa
Walibi ExpressParktrein1994Chance Rides
Wok's WaanzinStalen achtbaan1994Zierer

Wild Wild West

Dit themagebied is gethematiseerd naar het Wilde Westen. Er staat één achtbaan, de Flying Dutchman Goldmine.

NaamType attractieJaartal openingBouwer
Flying Dutchman GoldmineWilde muis-achtbaan2000MACK Rides
TomahawkFrisbee2000SBF Visa

Achtbanen

AchtbaanJaar geopendBouwerType
El Condor1994VekomaOmgekeerde achtbaan
Wok's Waanzin1994ZiererJunior (stalen) achtbaan
Xpress2000VekomaGelanceerde achtbaan
Robin Hood2000VekomaHouten achtbaan
Flying Dutchman Goldmine2000Mack RidesWilde muis-achtbaan
La Via Volta2000 (gesloten vanaf 2007 tot 2010)VekomaBoomerang
Goliath2002Intamin AGMegacoaster

Verdwenen attracties

Attractie naamTypeJaren in het parkReden van verwijderingBouwerNieuwe Plek/Naam
Waikiki WaveTopspin1995 t/m 1998Te veel lawaai, vervangen door Excalibur.Vekoma
Tequila RideRondrit in kas-t/m 1999Beschadigd door hagelbui, verwijderd door Six Flags. ?--
Double InvertorLooping Schip2000 t/m 2004Men zou zich met zo'n attractie niet kunnen onderscheiden van andere AttractieparkenChange RidesWalibi Rhône-Alpes, Le Tomahawk
TornadoChaos2000 t/m 2004Men zou zich met zo'n attractie niet kunnen onderscheiden van andere AttractieparkenChange RidesWalibi Aquitaine, Kosmic
El ToroBreakdance2000 t/m 2005Men zou zich met zo'n attractie niet kunnen onderscheiden van andere AttractieparkenHussBellewaerde Park, El Toro
Sherwood's RevengeTri-star1994 t/m 2006Men zou zich met zo'n attractie niet kunnen onderscheiden van andere AttractieparkenHussLa mer de Sable, Péroké
AztecVliegend Tapijt2000 t/m 2008Ongeluk in het Zweedse pretpark Liseberg.HussAfgebroken, omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

Entertainment

Bestand:Halloween Fright Nights 2008.JPG

Shows

2010

In 2010 kondigt Mascha van Till aan de fanclubs een nieuwe show aan met muppets ter vervanging van het Toverfestijn van Merlijn. Om onbekende redenen gaat deze show niet door.Wel is in 2010 wegens groot succes Christian Farla terug in de crazy horse saloon. In het voorseizoen zijn Scott & Muriel te zien in hetzelfde theater.

NaamKenmerken
Toverfestijn van MerlijnGoochel show met Wok de Draak en een kwakzalver.
Christian Farla: MystiqueIllusionistenshow met Christian Farla te zien in het Chrstian Farla's Magic Theatre
Scott & MurielComedy show Scott & Muriel, te zien in het voorseizoen in het "Magic Theatre"
Walibi's RoadshowMobiele Roadshow met mascotte Walibi welke het gehele park opvrolijkt met zomerse beats

2009

In 2009 was het entertainment in het park wat opgefrist, de volgende shows waren 2009 in het park te vinden:

NaamKenmerken
Toverfestijn van MerlijnGoochel show met Wok de Draak en een kwakzalver.
Christian Farla LiveIllusionistenshow met Christian Farla te zien in het Christian Farla's Magic Theatre" (voormalig Crazy Horse Saloon
Jo's StreetpartyInteractieve straatshow met Walibi, Walibelle en Jo de Pelikaan
Dubbelfriss CooldownpartyIn het hoogseizoen organiseert Dubbelfrisss ism Sjon & Sjeffrie een dagelijkse cooldownparty. Een mobiele roadshow door het gehele park.

2008

In 2008 werd de show; Walibi Live toegevoegd aan het park. De andere drie shows waren in 2007 ook al te zien.

NaamKenmerken
Toverfestijn van MerlijnGoochel show met Wok de Draak en een kwakzalver.
Walibi en de IJskoningKindershow in Walibi Land met o.a. Walibi, Rocky de Bever, Mama Lily en Splash de Olifant
Urban IllusionsIllusionisten show gemengd met Hip Hop, was te zien in themagebied Wild Wild West
Walibi LiveInteractieve straatshow met Walibi, Walibelle, Splash de Olifant en Rocky de Bever
Walibi en de PlaaggeestKindershow met o.a. o.a. Walibi, Rocky de Bever, Mama Lily en Splash de Olifant. Was alleen te zien in oktober.

2007

In 2007 waren er drie nieuwe shows te zien in Walibi World. In oktober van dat jaar waren er vier te zien.

NaamKenmerken
Toverfestijn van MerlijnGoochel show met Wok de Draak en een kwakzalver.
Walibi en de IJskoningKindershow in Walibi Land met o.a. Walibi, Rocky de Bever, Mama Lily en Splash de Olifant
Urban IllusionsIllusionisten show gemengd met Hip Hop, was te zien in themagebied Wild Wild West
Walibi en de PlaaggeestKindershow met o.a. o.a. Walibi, Rocky de Bever, Mama Lily en Splash de Olifant. Was alleen te zien in oktober.
Waanzinnig Walibi ShowWegens groot succes voor de 2e keer een show speciaal voor de pretparkfans met het duo Sjon & Sjeffrie tijdens het evenement Waanzinnig Walibi.

2006

NaamKenmerken
Freak CircusCircus show opgevoerd in de Salloon van themagebied Wild Wild West
Walibi en de PlaaggeestKindershow met o.a. o.a. Walibi, Rocky de Bever, Mama Lily en Splash de Olifant. Was alleen te zien in oktober.
Making off Return to king solomon's minesVervolg op de populaire stunt show uit 1995, waarbij men dit keer kon kijken hoe zo'n show gemaakt werd.
Walibi en z'n vriendjesKindershow waarin Walibi jarig is en denkt dat de anderen dat niet weten.
Waanzinnig Walibi ShowEenmalige show speciaal gemaakt voor de pretparkfans met gastheren Sjon & Sjeffrie.

2005

NaamKenmerken
Return to king solomon's minesVervolg op de populaire stuntshow uit 1995, waarbij men dit keer terugkwam bij de King solomon's mines
Walibi en z'n vriendjesKindershow waarin Walibi jarig is en denkt dat de anderen dat niet weten.
Los TrampolerosTrampolineshow met een Mexicaans tintje
Walibi en de PlaaggeestKindershow met o.a. o.a. Walibi, Rocky de Bever, Mama Lily en Splash de Olifant. Was alleen te zien in oktober.

Evenementen

Walibi World heeft ieder jaar een aantal evenementen.

Fantasy festival

Op 30 januari 2010 kondigde Walibi World dit nieuwe evenement aan. Het zal worden gehouden in het voorseizoen en zal een fantasie sfeer willen maken.

New Years Eve

Zie New Years Eve voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sinds 2005 viert Walibi World elke woensdag op de twee laatste dagen van juli en de twee eersten van augustus nieuwjaar. Dit heet het New Year's Eve, het park en alle attracties zijn dan geopend van 10 uur tot en met 24 uur.

Halloween Fright Nights

Zie Halloween Fright Nights voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De vier laatste weekenden van oktober zijn de Halloween Fright Nights in Walibi World. Elke vrijdag, zaterdag en zondag in die periode is het park geopend vanaf 10 uur tot en met 22 uur.

Mascottes

Walibi World heeft sinds 2005 een groot aantal mascottes, er is speciaal gekozen voor deze mascottes gekozen om een familiepark te creëren. Een afwisselend aantal mascottes is te vinden in het park tijdens, park openingen, shows en foto momenten.

Naam mascotteJaarKenmerk
Walibi1994Gastheer Walibi World
Walibelle2005Gastvrouw Walibi World
Splash de Olifant2005Aangeboren onhandigheid
Wok de Draak2005Heeft Aziatische wijsheid
Doedoe de Pinguïn2005Heeft het altijd koud
Rocky de Bever2005Amerikaanse klusjesman
Mama Lily2005De 'moeder' van alle mascottes, een nijlpaard.
Jo de Pelikaan2005Hysterische vogel

Eerder in 2007 kreeg Jo een gastrolletje in de waanzinnig walibi show van Sjon & SjeffrieDe reacties waren zo goed dat de mascotte in 2009 werd overgeplaatst vanuit Belgie naar Nederland.In 2009 kreeg Jo een grote rol bij de openingsshow en bij de Street Party.

In Walibi Land hebben de meeste mascottes ook een eigen attractie.

Rolstoelvriendelijkheid

In 2009 won Walibi World voor de tweede keer de prijs voor meest rolstoelvriendelijkste park van Nederland. [6] Rollerpark.nl vond dat Walibi World zeer vlakke en goede paden in het park had. Ook vond Rollerpark.nl het personeel van Walibi World zeer vriendelijk en behulpzaam. Ook hebben rolstoelgebruikers een extra voordeel in Walibi World. Deze gebruikers hoeven niet lang te wachten voor de attracties. Ze mogen via de uitgang naar binnen, en zijn dan meestal direct aan de beurt. In 2007 won Walibi World de prijs ook al. De editie van 2008 werd niet gehouden. Zodoende is Walibi World al drie jaar lang het rolstoelvriendelijkste park van Nederland.

Economie en Bestuur

Beheer

Walibi World is een besloten vennootschap en is onderdeel van Compagnie des Alpes. Walibi World heeft een volledig eigen bestuur die onafhankelijk van Compagnie des Alpes kan werken. De algemeen directeur van het park is Mascha van Till. Zij vervuld deze functie sinds september 2008.

Personeel

Walibi World heeft 77 vaste medewerkers in dienst. Hiernaast heeft men nog 900 seizoensarbeiders om alle afdelingen te bemannen. Walibi World is hiermee de grootste werkgever van de provincie Flevoland. De werkgelegenheid in de plaatsen rondom Walibi World zijn erg afhankelijk van Walibi World. Zonder Walibi World zou er met name aan bij jongere seizoensarbeiders grote werkloosheid heersen. Dit kan grote gevolgen hebben bij de lokale economie.

De meeste werknemers van Walibi World komen uit; Dronten, Biddinghuizen, Kampen en Elburg. Voor het personeel heeft Walibi World speciale personeelsbussen rijden.

Bezoekersaantallen

De bezoekersaantallen van Walibi World kenmerken zich door de grote stijging van het aantal bezoekers in 2000 (hiervoor lagen deze op ongeveer 800.000 per jaar). Mede door de grote investeringen die in het toenmalige Six Flags Holland waren gedaan, en grote kortingsacties waarbij men soms wel 75% korting kreeg, steeg het bezoekersaantal explosief. In 2001 daalde dit aantal alweer met 25%. In 2003 daalde het aantal met 33% tot 1.000.000. Het jaar erna zakte het aantal nog verder tot 685.000 (daling van ruim 30%). Begin 2004 werden alle parken van Six Flags in Europa verkocht aan StarParks, dit mede vanwege de tegenvallende bezoekersaantallen. Mede door de aan de verkoop gegeven media-aandacht steeg het aantal in 2004 weer licht naar 714.000.

In de winter van 2004-2005 werd het park grondig verbouwd en werd o.a. de Splash Battle toegevoegd aan het park. Het park zou zich in de toekomst meer gaan richten op families. Door deze veranderingen werd er dit jaar een forse stijging genoteerd, van 714.000 naar 900.000. Het jaar erna daalde het aantal weer flink, doordat een belangrijke doelgroep; de tieners, dachten dat het park voor hen minder aantrekkelijk zou zijn en sloegen een bezoek aan Walibi World over. Mede door nieuwe reclame-campagnes werd ook deze doelgroep weer aangetrokken, wat resulteerde in 2 stabiele jaren, met achtereenvolgende groei. Met in 2007 834.000 bezoekers, en het jaar erna naar 856.000 (groei van 3%). De verwachting is dat de groei stabiel zal doorzetten, mede door nieuwe investeringen de komende jaren.

200020012002200320042005200620072008
2.000.0001.500.0001.000.000685.000714.000900.000766.000834.000856.000

Entreeprijs

De ontwikkeling van de entreeprijs kenmerkt zich doordat er vrijwel altijd 1 euro bij opkwam. Enkel in 2008, 2009 en 2010 was dit niet het geval, en werd deze verhoogd met 50 cent.

2001200220032004200520062007200820092010
€21 (ƒ46)€23€23€24€25€26€27€27,50€28€28,50

Merchandising

Walibi World heeft diverse punten waar de souvenirs kunnen worden gekocht. Te weten;

NaamLocatieOpmerkingen
Walibi EmporiumHollywood The Main StreetGeopend om 9:30.
Walibi KidsHollywood The Main StreetGeopend om 9:30. Speciale winkel voor kinderen en baby's van 0 t/m 6 jaar.
Xpress OutletHollywood The Main StreetHier bevind zich tevens de uitgang van de achtbaan Xpress
UptownHollywood The Main StreetHier bevinden zich ook de kluisjes en rolstoelen.
Dolce VitaItaliaWordt tevens gebruikt als arcadehal.
Wok’s Magic TreeSherwood ForestWinkel bevind zich zowel buiten als binnen (alleen buiten bij goed weer)

Evenemententerrein

Op het naast gelegen "evenemententerrein Walibi World" is de Europese Jamboree van 1994, de Wereldjamboree van 1995 en de Nationale Jamboree van 2000 georganiseerd door Scouting Nederland, ook wordt er vanaf 1993 het muziekfestival Lowlands gehouden en vanaf 1996 de Opwekking conferentie. Van 2001 tot 2006 werd hier ook de outdoor LAN-party Campzone gehouden.

Bereikbaarheid

Het park is bereikbaar per openbaar vervoer via het NS station Harderwijk. Hier kan men met de pendelbus Walibi World Express verder reizen naar het park. Dit duurt ongeveer 25 minuten. Tevens kan men in de bus speciale kaartjes kopen, zowel met als zonder entree van het park.

Records

 • Snelste ombouw ter wereld. Met vier nieuwe achtbanen en 30 nieuwe attracties in slechts 6 maanden.
 • Hoogste, snelste en langste achtbaan van de Benelux (Goliath)
 • El Condor was de eerste omgekeerde achtbaan van Europa, en de eerste omgekeerde achtbaan van Vekoma ter wereld.
 • Splash Battle was de eerste Splash Battle in heel de wereld. Inmiddels staan er meerdere van dit soort attracties.
 • Polderpret was de eerste reality serie van Nederlandse bodem. De serie werd in 1998 opgenomen en uitgezonden.

Externe links

Noten

 1. Aankoop Walibi parken, Compagnie des Alpes, 2006
 2. Meer dan 40 attracties en shows!, Walibi World
 3. In feite staan er 7 achtbanen in het park. De boomerang-achtbaan La Via Volta is echter sinds 2007 gesloten, al gaan er geruchten over een mogelijke heropening.
 4. Waterfun, Walibi World
 5. La Via Volta is vooralsnog niet verwijderd. De attractie werd in juni 2007 gesloten omdat de achtbaantrein naar het Britse Pleasurewood Hills werd overgebracht. Het is niet bekend wanneer en of de constructie zelf zal worden verkocht of afgebroken.
 6. Persbericht Walibi World, Rollerpark.nl, 2009

België: Bellewaerde · Bobbejaanland · Boudewijn Seapark · Plopsaland De Panne · Plopsa Indoor Hasselt · Plopsa Coo · Walibi Belgium
Bulgarije: Sofia Land
Denemarken: Bakken · BonBon-land · Djurs Sommerland · Fårup Sommerland · Legoland Billund · Tivoli Gardens · Tivoli-Karolinelund
Duitsland: Belantis · CentrO Park · Churpfalzpark · Eifel Park · Europapark · Fort Fun · Hansa Park · Heide-Park · Holiday Park · Hollywood- und Safaripark · Kernies Familienpark · Legoland Deutschland · Movie Park Germany · Phantasialand · Rasti-Land · Ravensburger Spieleland · Schwaben Park · Serengeti Park · Tripsdrill · Wild- und Freizeitpark Klotten
Finland: Linnanmäki · PowerPark · Särkänniemi
Frankrijk: Bagatelle · Disneyland Park · Walt Disney Studios Park · Futuroscope · La Mer de Sable · Nigloland · Parc Astérix · Parc Saint-Paul · Walibi Aquitaine · Walibi Rhône-Alpes · Walygator Parc
Hongarije: Vidam Park
Italië: Fiabilandia · Gardaland · Italia in Miniatura · Mirabilandia · Movieland Studios
Nederland: Attractiepark Slagharen · Avonturenpark Hellendoorn · Familiepark Drievliet · Efteling · Plopsa Indoor Coevorden · Toverland · Walibi World
Noorwegen: Tussenfryd
Oostenrijk: Wiener Prater
Spanje: Isla Mágica · Parque de Atracciones de Madrid · Parque Warner Madrid · PortAventura · Terra Mitica · Tibidabo
Verenigd Koninkrijk: Alton Towers · Camelot · Chessington World of Adventures · Drayton Manor · Flamingo Land · Legoland Windsor · Lightwater Valley · Oakwood · Pleasure Beach Blackpool · Thorpe Park
Zweden: Liseberg · Skara Sommarland · Tivoli Gröna Lund
Zwitserland: Conny-Land

 

All translations of walibi world


sensagent's content

 • definitions
 • synonyms
 • antonyms
 • encyclopedia

 • begripsbepaling
 • synoniem

Dictionary and translator for handheld

⇨ New : sensagent is now available on your handheld

   Advertising ▼

sensagent's office

Shortkey or widget. Free.

Windows Shortkey: sensagent. Free.

Vista Widget : sensagent. Free.

Webmaster Solution

Alexandria

A windows (pop-into) of information (full-content of Sensagent) triggered by double-clicking any word on your webpage. Give contextual explanation and translation from your sites !

Try here  or   get the code

SensagentBox

With a SensagentBox, visitors to your site can access reliable information on over 5 million pages provided by Sensagent.com. Choose the design that fits your site.

Business solution

Improve your site content

Add new content to your site from Sensagent by XML.

Crawl products or adds

Get XML access to reach the best products.

Index images and define metadata

Get XML access to fix the meaning of your metadata.


Please, email us to describe your idea.

WordGame

The English word games are:
○   Anagrams
○   Wildcard, crossword
○   Lettris
○   Boggle.

Lettris

Lettris is a curious tetris-clone game where all the bricks have the same square shape but different content. Each square carries a letter. To make squares disappear and save space for other squares you have to assemble English words (left, right, up, down) from the falling squares.

boggle

Boggle gives you 3 minutes to find as many words (3 letters or more) as you can in a grid of 16 letters. You can also try the grid of 16 letters. Letters must be adjacent and longer words score better. See if you can get into the grid Hall of Fame !

English dictionary
Main references

Most English definitions are provided by WordNet .
English thesaurus is mainly derived from The Integral Dictionary (TID).
English Encyclopedia is licensed by Wikipedia (GNU).

Copyrights

The wordgames anagrams, crossword, Lettris and Boggle are provided by Memodata.
The web service Alexandria is granted from Memodata for the Ebay search.
The SensagentBox are offered by sensAgent.

Translation

Change the target language to find translations.
Tips: browse the semantic fields (see From ideas to words) in two languages to learn more.

last searches on the dictionary :

3500 online visitors

computed in 0.063s

I would like to report:
section :
a spelling or a grammatical mistake
an offensive content(racist, pornographic, injurious, etc.)
a copyright violation
an error
a missing statement
other
please precise:

Advertize

Partnership

Company informations

My account

login

registration

   Advertising ▼